Wouter Hoeffnagel - 24 maart 2021

Digitale platforms moeten inkomsten van verkopers doorgeven aan Belastingdienst

Digitale platforms moeten inkomsten van verkopers doorgeven aan Belastingdienst image

Digitale platforms die actief zijn in de Europese Unie moeten vanaf 1 januari 2023 verplicht de inkomsten die zowel bedrijven als personen genereren met verkoop op hun platform doorgeven aan de Belastingdienst. De nieuwe regels gelden voor digitale platforms gevestigd binnen en buiten de EU.

Hiervoor zijn nieuwe Europese regels opgesteld, die belastingontwijking moet tegengaan. De regels moeten het voor online handelaren moeilijker maken verkopen via digitale platforms uit het zicht van nationale belastingdiensten van EU-lidstaten te houden. Deze nationale diensten gaan de informatie automatisch delen met andere lidstaten.

"Steeds meer particulieren en bedrijven gebruiken digitale platforms om goederen of diensten te verkopen. Inkomsten uit digitale platforms worden echter vaak niet aangegeven en er wordt dus ook geen belasting op betaald, zeker als de platforms in verschillende landen actief zijn. De lidstaten lopen daardoor belasting­inkomsten mis en wie digitaal verhandelt, heeft zo een oneerlijk voordeel tegenover traditionele bedrijven", meldt de Raad van de EU in een persbericht.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!