Wouter Hoeffnagel - 26 maart 2021

Topmannen Facebook, Google en Twitter ondervraagd in Congres over bestorming Capitool

Topmannen Facebook, Google en Twitter ondervraagd in Congres over bestorming Capitool image

De topmannen van Facebook en Google wilde in het Amerikaanse Congres donderdagavond geen duidelijk antwoord geven op de vraag of hun platforms medeverantwoordelijk zijn voor de bestorming van het Amerikaanse Capitool. Zij werden gevraagd deze vraag met ja of nee te beantwoorden. Alleen Twitter-topman Jack Dorsey antwoordde met 'Ja', maar voegde hieraan toe dat het 'brede ecosysteem' moet worden meegerekend.

Dit meldt Reuters. Na de bestorming van het Capitool was er veel kritiek op de rol die social media-platforms hierbij spelen. Critici stellen dat de platforms onvoldoende hebben gedaan om oproepen tot geweld tegen te gaan. De topmannen van Facebook, Google en Twitter moesten in het Amerikaanse Congres hierover vragen beantwoorden.

Sundar Pichai, CEO van Google-moederbedrijf Alphabet, stelt dat zijn bedrijf altijd een gevoel van verantwoordelijkheid voelt, maar het een complexe vraag is. Facebook-topman Mark Zuckerberg stelt dat zijn bedrijf 'effectieve systemen' heeft gebouwd. Volgens Zuckeberg moeten relschoppers en voormalig president Donald Trump verantwoordelijk worden gehouden voor de bestorming.

Hervorming van Sectie 230

In navolging van de bestorming roepen sommige Amerikaanse politici op tot het hervormen van Sectie 230 van Communications Decency Act. Deze sectie beschermt online platforms tegen verantwoordelijkheid voor content die gebruikers plaatsen. Zowel sommige Democratische als Republikeinse polici zetten hierop in. Facebook kwam woensdag met een verklaring achter een hervorming van Sectie 230 te staan. Pichai en Dorsey melden in een reactie open te staan voor sommige van de door Facebook voorgestelde veranderingen. Wel benadrukte Dorsey dat het moeilijk zou zijn hierbij onderscheid te maken tussen grote en kleine platforms.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!