Overgrote merendeel van Nederlandse developers tevreden over carrière

Laura Schukkink, country manager Honeypot Nederland

30-03-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Overgrote merendeel van Nederlandse developers tevreden over carrière

80 procent van de Nederlandse developers geeft aan tevreden (40%) of zeer tevreden (40%) te zijn over zijn of haar carrière. De belangrijkste factor voor developers wereldwijd is een gezonde work-life balance, en die wordt door Nederlandse developers bovengemiddeld gewaardeerd, ondanks een even zo bovengemiddeld hoge werkdruk.

Dat blijkt uit de Developer Happiness Index 2021, een grootschalig internationaal onderzoek onder developers dat door Honeypot is uitgevoerd. Nederland is een populair land voor softwareontwikkelaars. Dat is niet alleen te wijten aan de hoge salarissen, progressieve cultuur en geavanceerde economie, maar ook aan de gezonde balans tussen werk en privé. Er werken naar schatting ruim 320.000 developers in Nederland, en de arbeidsmarkt is krap: een recent rapport dat werd uitgebracht door Startup Amsterdam en de Amsterdam Economic Board liet zien dat er in Nederland 26 openstaande vacatures per tech-medewerker zijn. De prognose is dat het tekort aan tech talent in de EU zal oplopen tot 700.000 in 2030.

honeypot-developer-hapiness-index-2021-3-groot.jpg

honeypot-developer-hapiness-index-2021.jpg

Bovengemiddeld tevreden

Hoewel er sprake is van een krappe arbeidsmarkt zijn Nederlandse software developers wel bovengemiddeld tevreden over hun werkleven. Met een score van 67/100 op de Developer Happiness Index staan ze in de top 3, en zijn ze gelukkiger dan hun Duitse en zelfs Zweedse collega's. Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek onder ruim 4.000 developers dat is uitgevoerd door Honeypot.

80 procent van de Nederlandse ontwikkelaars geeft aan tevreden (40%) of zeer tevreden (40%) te zijn met zijn of haar carrière. Een gezonde work-life balance wordt hiervoor als belangrijkste reden genoemd, door zowel developers in het algemeen als specifiek in Nederland. Nederlandse developers. De andere elementen die Nederlandse ontwikkelaars belangrijk vinden zijn - gerangschikt op hoe belangrijk de elementen worden bevonden - de werkomgeving en bedrijfscultuur, mogelijkheden om te leren, de tech stack waarmee gewerkt wordt en het salaris.

Balanceren

Hoewel de Nederlandse developer over het algemeen bovengemiddeld tevreden is over al deze elementen, valt het op dat de Nederlandse developer zeer te spreken is over zijn work-life balance. Maar liefst 49 procent van de ondervraagden geeft aan hierover zeer tevreden te zijn - een score die 10 procentpunten hoger ligt dan het wereldwijd gemiddelde.

honeypot-developer-hapiness-index-2021-2.jpg

Uit eerder onderzoek van het OECD blijkt dat slechts 0,4 procent van de Nederlandse werknemers werkweken van meer dan 50 uur maakt. Dat is het laagste percentage van alle Europese landen, en ligt ver onder het gemiddelde van 11 procent. Nederlanders spenderen dan ook bovengemiddeld veel tijd aan recreatie (socializen met vrienden en familie, hobby's, etc) en persoonlijke verzorging (eten, slapen, etc). Dit draagt bij aan het welzijn en de fysieke en mentale gesteldheid van Nederlanders. De cijfers van het OECD lijken echter niet representatief voor developers: van de Nederlandse ondervraagden werkt ongeveer de helft (51%) tussen de 40 en 60 uur per week. De meerderheid werkt zelfs meer dan 50 uur.

Flexibiliteit

"Ondanks de vele uren die Nederlandse developers maken zijn ze toch zeer tevreden over hun work-life balance,” vertelt Laura Schukkink, de Nederlandse country manager van Honeypot . “Een verklaring hiervoor ligt waarschijnlijk in de hoge mate van flexibiliteit die developers genieten in het indelen van hun werktijd, en het relatief hoge aantal vrije dagen dat Nederlandse werknemers hebben."

De Developer Happiness Index is tot stand gekomen op basis van een enquête onder ruim 4.000 respondenten. Het volledige rapport is beschikbaar via de website van Honeypot.

Terug naar nieuws overzicht
Software