Redactie - 06 april 2021

Sentia voor een passende cloud journey

Sentia voor een passende cloud journey image

Voor een goede cloudstrategie moet je bij Sentia zijn, want dit bedrijf weet passende invulling te geven aan dit paraplubegrip voor afzonderlijke organisaties. “Wij willen vooral eerst weten wat een bedrijf wil bereiken en wat de huidige situatie is, pas daarna bespreken we welke (cloud)technologie daarin een rol behoort te spelen. Vervolgens bekijken we welke transformatie of migratie plaats moet vinden en hoe we kunnen optimaliseren; zo bieden we een totaalpakket voor de ‘cloud journey’ van elke organisatie”, zegt Edwin Kennedy, Chief Commercial Officer bij Sentia.

Kennedy zit sinds januari 2021 bij Sentia. Hij is door de wol geverfd als het gaat om de verkoopkracht van bedrijven te optimaliseren. Vooral door mensen elkaar te laten begrijpen en enthousiast te maken voor de organisatie waarvoor zij werken. Hij zit dus prima op zijn plek bij Sentia waar hij onder andere verdieping mag geven aan de samensmelting tussen Sentia en Ymor dat anderhalf jaar geleden is overgenomen. “De twee bedrijven werken al ruim een jaar goed met elkaar samen en voelen zich steeds meer ‘één’. Om die reden hebben wij de naam Ymor onlangs laten vallen: we zijn één bedrijf en dat laten we nu iedereen zien.”

Volledig cloud
Sentia eet en drinkt cloud. De onderneming ontwerpt, bouwt, beheert en monitort complexe bedrijfskritische applicatielandschappen in ‘any cloud’. In Nederland heeft Sentia vestigingen in De Meern, Amsterdam en Rotterdam. De IT-dienstverlener is daarnaast ook actief in België en Denemarken. Er werken in totaal 700 mensen in die drie landen, van wie ongeveer de helft in Nederland.

“Wij werken voornamelijk met de publieke cloud. Daarnaast hebben we ook een eigen private cloud, de Sentia Cloud, die bedrijven kunnen inzetten voor data die beslist in Nederland moeten blijven”, vertelt Kennedy. “Veel bedrijven hebben het idee: ‘we moeten de cloud in’. Maar zo werkt het niet; het is geen Haarlemmerolie. Waar het om gaat, is dat je wilt dat jouw bedrijf of organisatie optimaal draait. Eerst weten wat je wil; daar gaan onze aanvankelijke gesprekken met klanten over. Als we dat weten, dan kunnen we bepalen of en welke cloud zinvol is en hoe we de waarde daarvan kunnen maximaliseren. Bedrijven die een paar jaar geleden alles inzetten op ‘de cloud’ komen daar nu deels van terug, omdat ze toch zijn geschrokken van de rekening. Soms heb je inderdaad een dure, snel schaalbare en veilige clouddienst nodig. Bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van een applicatie om rap een dienst of product naar de markt te brengen. Meestal kun je volstaan met een ‘lichtere, goedkopere’ cloudversie. En soms is een clouddienst helemaal niet zinvol, bijvoorbeeld vanwege wet- en regelgeving, of omdat een transformatie van een applicatie naar de cloud niet lonend is te krijgen. “Wij nemen de businessdoelstellingen als uitgangspunt, de techniek die dat mogelijk maakt volgt vanzelf.”

Twee typen bedrijven
Sentia kan lezen en schrijven met, wat Kennedy noemt: alle cloudBazen. Dan gaat het dus over Azure, Amazon en Google. “En natuurlijk hebben wij ook ervaring met Oracle Cloud en het SAP Cloud Platform, om er maar twee te noemen. Het gaat erom dat je die veilig kunt integreren binnen het volledige IT-landschap. Een advies van ons zou best kunnen zijn: veertig procent AWS, veertig procent Azure, tien procent privaat en tien procent on-premise. Als je daarmee de prestaties van een bedrijf kunt verbeteren, dan is dat de beste raadgeving.”

“Kijk, een bank drijft tegenwoordig op IT, maar een bank wil niet het beste IT-bedrijf ter wereld zijn, maar de beste financiële dienstverlener. Daar gaat het om. Over de bijbehorende IT maken wij ons graag druk”, glimlacht hij.

Hij ziet twee typen bedrijven: zij die cloud computing nog spannend vinden en zij die dit juist als een kans zien. “Wij helpen ze allebei. De ene groep om razendsnel aan te laten haken op de moderne ontwikkelingen; de andere om te laten zien wat er nog meer mogelijk is als je de IT al passend hebt ingericht. Uitdagingen die onze knappe koppen graag aangaan. Overigens voor beide groepen wel met een ander tempo, want het moet ook cultureel passen bij een organisatie.”

Compleet aanbod
Eenmaal in de cloud wil je wel weten of de datastromen snel en veilig verlopen, of ze binnen het budget passen en of de digitale ervaring optimaal is. “Performance, veiligheid en kapitaal spelen de hoofdrol bij de inrichting van een IT-platform. Als je een keuze hebt gemaakt, wil je weten of het goed loopt. Daar komt de kennis van pas die we met Ymor hebben binnengehaald: mensen die gepokt en gemazeld zijn als het om monitoring gaat. Zo hebben we ons aanbod compleet gemaakt: advies over de beste inrichting, technische en procesmatige hulp bij de transformatie en vervolgens het beheer en optimalisatie van het nieuwe platform. Iets dat overigens niet in steen is gebeiteld; samen met onze klanten houden we in de gaten of de gekozen oplossing nog steeds passend is in relatie tot de businessdoelstellingen.”

Sentia beschikt inmiddels al over een breed palet klanten in diverse sectoren: industrie, gezondheidszorg, finance, retail en logistiek om er een paar te noemen. “Als gevolg van de pandemie zijn veel mensen thuis gaan werken. Zo hebben wij een gerenommeerd, internationaal advocatenkantoor geholpen om de nieuwe werkplekken in te richten. Het maakt niet meer uit waar iemand werkt, maar hij of zij heeft wel altijd veilige toegang tot de data die nodig zijn voor het werk. En collega’s kunnen, als zij daartoe gemachtigd zijn, samenwerken aan actuele dossiers.”

Kennedy: “We werken volgens een ‘outcome-based approach’ waarbij we niet worden beoordeeld op het oplossen van incidenten of kosten, maar op basis van innovatie, optimalisatie en verbetering van bedrijfsprocessen. Organisaties waarderen ons dan ook voor het bereiken van niveaus die verder gaan dan de traditionele SLA doelstellingen voor de inrichting van infrastructuur. Neem bijvoorbeeld Stedin waarmee we sinds 2018 een outcome-based samenwerking hebben. We hebben alle applicaties vanuit het datacenter getransformeerd naar de MS Azure cloud.”

Auteur: Teus Molenaar

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!