OpenText beveelt aan een backup & recovery plan te maken

Aeiko van der Made, Lead Solutions Consultant Benelux Carbonite + Webroot, OpenText

30-03-2021 | door: Teus Molenaar

OpenText beveelt aan een backup & recovery plan te maken

Voor bedrijven zou World Backup Day iedere dag van toepassing moeten zijn, omdat data voor elk bedrijf één van de meest waardevolle bezittingen is. Dit zegt Aeiko van der Made (foto), Lead Solutions Consultant Benelux bij Carbonite + Webroot, onderdeel van OpenText.

Op 31 maart is het World Backup Day: de dag waarop we stil staan bij het belang van data backup nu we steeds afhankelijker zijn geworden van technologie. World Backup Day is het moment om na te denken over de strategieën voor gegevensbescherming en de doeltreffendheid ervan opnieuw te beoordelen. Nu het grootste deel van ons leven online wordt vastgelegd, moeten we waakzaam zijn voor gegevensbedreigingen en een actieve verdediger worden van onze bedrijfskritische gegevens en onze dierbaarste herinneringen.

“Voor bedrijven zou World Backup Day iedere dag van toepassing moeten zijn,” stelt Van der Made. “Data is immers voor de meeste bedrijven één van de meest waardevolle bezittingen. Wereldwijd onderzoek van het Ponemon Instituut wijst uit dat de gemiddelde kosten van een datalek bij bedrijven inmiddels zijn opgelopen tot € 3.2 miljoen. Uiteindelijk is dit iets wat je als bedrijf zoveel mogelijk wilt voorkomen. Een goed doordacht backup en recovery plan speelt daarbij een belangrijke rol. Daarnaast geloven wij als organisatie in de kracht van een multi-layered defence strategie.”

Meerlaagse beveiliging

Van der Made: “Het hebben van een goed ingerichte backup is erg belangrijk, maar als organisatie streef je natuurlijk in eerste instantie naar het voorkomen van dataverlies. OpenText biedt hierin een breed scala aan securityoplossingen. Zoals security awareness trainingen, next-gen DNS en endpoint protection voor bedrijven. Wij noemen dat een multi-layered strategie waarbij je dus kijkt naar zowel proactieve als reactieve securityoplossingen die samen zorgen voor een sterke Cyber resilience strategie.’’

Waar moet je op letten?

Volgens Van der Made is het allereerst belangrijk om na te gaan waar de data die je als organisatie wilt veiligstellen, zich bevindt. Dit kan bijvoorbeeld in een private of public cloud zijn, maar tegenwoordig staat de data meestal verspreid over verschillende clouds (en in een eigen serverpark), ook wel aangeduid als een hybride omgeving. Van der Made: “Het is daarbij, denk ik, handig om te kiezen voor een aanbieder die beide platforms, dus een public en een private cloud, ondersteunt. Behalve dat de backup oplossing betrouwbaar en beheersbaar moet zijn, is het minstens zo belangrijk dat de backup op een veilige manier wordt opgeslagen. Idealiter ergens buiten de eigen architectuur, bijvoorbeeld in de cloud of op disconnected media. Denk daarbij ook aan het management van toegangsbeheer, aparte versleuteling per backup-taak en de beveiliging van de dataoverdracht, om er maar een paar te noemen.”

“Wij adviseren vanwege de veiligheid en toegankelijkheid in geval van een calamiteit gebruik te maken van een cloudoplossing die data veilig opslaat buiten de eigen architectuur. Omdat wij als geen ander weten dat data een belangrijk goed is van een bedrijf, bieden we meerdere locaties voor onze Carbonite Backup for Microsoft 365 en Server Backup oplossingen: zelfs voor MSP’s via de eigen infrastructuur. En binnenkort bieden wij Carbonite Server Back-up SaaS (Software as a Service) via een datacenter in Nederland”, vertelt de Lead Solutions Consultant.

Integratie

Carbonite en Webroot zijn beiden onderdeel van de SMBC-unit binnen OpenText, een wereldwijde speler op het gebied van informatie management-oplossingen (SMBC staat voor Small and Medium-Sized Business and Consumer). Carbonite heeft een uitgebreid portfolio aan oplossingen voor dataprotectie; Webroot biedt tal van oplossingen voor data security. Het is de bedoeling dat de twee bedrijven integreren tot één. “Op menselijk vlak is dat al gebeurd; wij vertegenwoordigen nu zowel Carbonite als Webroot; op technisch gebied wordt er hard gewerkt aan een geïntegreerd aanbod”, concludeert Van der Made.

Voor meer informatie via [email protected]

Download hier het e-boek: Uw beste verdediging tegen dataverlies.

Door: Teus Molenaar

Terug naar nieuws overzicht