Canalys: sterke groei investeringen in cybersecurity bij steeds meer datalekken

30-03-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Canalys: sterke groei investeringen in cybersecurity bij steeds meer datalekken

"Geef prioriteit aan cyberveiligheid en investeer in het verbreden van beschermings-, detectie- en reactiemaatregelen, anders dreigt een ramp", is de boodschap van Canalys Chief Analyst Matthew Ball. Volgens de laatste analyse van Canalys is dit de grimmige realiteit waarmee organisaties in 2021 worden geconfronteerd. Voor velen is het te laat.

De datalekcrisis escaleerde vorig jaar, omdat in slechts 12 maanden meer records werden gecompromitteerd dan in de voorgaande 15 jaar samen. Ransomware-aanvallen namen toe met tragische gevolgen, aangezien ziekenhuizen specifiek het doelwit waren. Verschillende spraakmakende organisaties gingen in 2020 failliet en overlevende organisaties moesten snel bedrijfscontinuïteitsmaatregelen nemen als reactie op de COVID-19-pandemie of dreigden te worden geruïneerd. Dit ging vaak ten koste van cyberveiligheid en ging voorbij aan al lang bestaand bedrijfsbeleid, waardoor velen werden blootgesteld aan uitbuiting door zeer georganiseerde en geavanceerde bedreigingsactoren, evenals andere meer opportunistische hackers.

Datalekken 2020

In een nieuw tweedelig speciaal rapport ‘Now and Next for the cybersecurity industry’ merkt Canalys op dat investeringen in cyberbeveiliging in 2020 beter presteerden dan andere segmenten van de IT-industrie, met een groei van 10% tot 53 miljard dollar. Tijdens de pandemie hadden bedrijfscontinuïteit en productiviteit van het personeel voorrang op beveiliging. Volgens schattingen van Canalys zijn de cloudinfrastructuurservices in 2020 met 33% gegroeid tot US $ 142 miljard, wat neerkomt op een stijging van US $ 45 miljard aan jaarlijkse uitgaven ten opzichte van 2019. Cloudsoftwarediensten zijn in dezelfde periode met meer dan 20% gestegen. De gerapporteerde omzet van Zoom steeg met meer dan 300%, terwijl Microsoft Office 365 en Salesforce een sterke groei met dubbele cijfers behielden. De zendingen van notebooks hadden ook een recordjaar, met een stijging van 17%, en zullen naar verwachting verder groeien in 2021. Logitech's webcamactiviteiten bereikten ook een recordhoogte, met 138% op een achterblijvende vierkwartaalbasis. En de verkoopgroei van Wi-Fi-routers voor thuisgebruik bedroeg meer dan 40%, omdat externe werknemers hun connectiviteit wilden verbeteren, terwijl thuisprinters en inkt uitverkocht waren.

"Cybersecurity moet centraal staan in digitale plannen, anders zal er een massale uitsterving van organisaties zijn, wat een bedreiging vormt voor het economische herstel na COVID-19", aldus Ball. "Het vervallen van de focus op cybersecurity heeft nu al grote gevolgen, wat resulteert in een escalatie van de huidige datalekcrisis en een versnelling van ransomwareaanvallen."

Canalys behandelt de details in het rapport ‘Now and Next for the cybersecurity industry’. Het eerste deel is complementair en geeft een analyse van de impact van COVID-19 op de cyberbeveiligingsindustrie, naarmate de digitale transformatie versnelt, het personeel evolueert om meer gedecentraliseerd te worden en IT perimeterloos wordt.

Deel 1 is nu beschikbaar en behandelt het volgende:

De versnelling van digitale transformatie door COVID-19 en zijn risico's
De implicaties van veranderende personeelsdynamiek
IT zonder grenzen en zijn uitdagingen
De datalekkencrisis en de toename van ransomwareaanvallen
De toenemende verfijning van bedreigingen
Het aanscherpen van dataregelgeving

Het tweede rapport in deze serie, dat volgende maand wordt gepubliceerd, geeft een analyse van het ecosysteem van cyberbeveiligingsleveranciers en de marktkansen. De gebieden zijn vanaf april te koop en omvatten onder meer:

De diversiteit van het ecosysteem van cyberbeveiligingsleveranciers
De strategieën van de top 10 toonaangevende leveranciers
Generalisten versus specialisten als strategie
Fusie- en overnametrends
De volgende innovatie op het gebied van cyberbeveiliging en marktleiders
Vijfjaarlijkse prognoses

Terug naar nieuws overzicht
Security