Witold Kepinski - 30 maart 2021

NLC sluit tweede financieringsronde Stepping Stone Fund

NLC sluit tweede financieringsronde Stepping Stone Fund image

NLC heeft de tweede financieringsronde voor het NLC Stepping Stone Fund gesloten. Met het Stepping Stone Fund zal NLC investeren in 40 early-stage, high-impact HealthTech ventures. NLC – the European HealthTech Venture Builder – biedt investeerders de kans ondernemingen te ondersteunen die een levensveranderende impact kunnen hebben op patiënten over de hele wereld. Met de tweede closing komt het fonds nu op een totale omvang van 10,8 miljoen euro.

Een gevarieerde en strategische groep van investeerders heeft zich aangesloten bij de missie van NLC om gezondheid te bevorderen door impactvolle medische innovaties toegankelijk te maken voor iedereen. Nieuwe investeerders zijn onder andere impact investor Noaber Foundation, die activiteiten stimuleert en financiert die maatschappelijke impact hebben en LIOF, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Limburg. Tot de investeerders in het Stepping Stone Fund behoren daarnaast verschillende strategische corporate investeerders (waaronder Philips), gerenommeerde family offices en impact-investeerders, bekende HealthTech-ondernemers en vijf samenwerkingsverbanden van medische specialisten (Medisch Specialistische Bedrijven).

Eerste investeringen

Na de sluiting van de eerste financieringsronde in december, is het fonds al begonnen met de eerste investeringen. Zo is onder andere geïnvesteerd in de ontwikkeling van een nieuwe stent voor de behandeling van diep-veneuze trombose. Oorspronkelijk ontworpen aan de Universiteit van Maastricht, optimaliseert deze nieuwe ‘W-Stent’ de behandeling en kwaliteit van leven van patiënten met een trombose in de benen en in de buik. Daarnaast heeft het fonds geïnvesteerd in FlowView Diagnostics - een start-up die op basis van onderzoek uit het UMC Utrecht en Radboud Universiteit werkt aan een algoritme dat artsen kan helpen bij het vroeg detecteren van afwijkende cellen in het bloed, voor onder andere de behandeling en monitoring van leukemiepatiënten. Ook wordt geïnvesteerd in ‘corporate spin-offs’, waarbij bijvoorbeeld de technologie van het Amerikaanse bedrijf Avanos door EchoGuide B.V. verder wordt ontwikkeld tot een geavanceerd ‘needle guidance’ systeem – met ondersteuning door NLC.

Venture Building

Bert-Arjan Millenaar, CEO en oprichter van NLC, is enthousiast over de succesvol verlopen tweede financieringsronde voor het Stepping Stone Fund: “Het fund draagt al direct bij aan onze missie om meer innovaties bij de patiënt te krijgen. Het op de markt brengen van innovaties zoals de W-Stent, FlowView Diagnostics en EchoGuide kan levens van patiënten ingrijpend veranderen. Het sluiten van deze investeringsronde stelt ons in staat de impact van het Stepping Stone Fund verder uit te breiden en te investeren in meer dan 40 ventures die impact gaan hebben op het welzijn van patiënten. Het is een essentiële stap in het bereiken van ons doel om gezondheid voor iedereen te bevorderen.”

NLC heeft een uniek ‘venture building’-model ontwikkeld – gekenmerkt door 'entrepreneurship at scale'. Dit stelt hen in staat om hun netwerk en expertise in te zetten om meer innovatieve uitvindingen naar de markt te brengen dan enig andere speler in dit domein. Het Stepping Stone Fund verstrekt startkapitaal aan nieuwe ventures, afkomstig van universiteiten, academische ziekenhuizen en corporates in heel Europa. NLC onderscheidt zich hierbij door in te stappen in een vroeg stadium, terwijl veel andere fondsen zich genoodzaakt voelen om “grotere tickets” te investeren, om zo de groeiende hoeveelheden kapitaal effectief en efficiënt aan het werk te kunnen zetten. Het Stepping Stone Fund biedt tegelijkertijd beleggers de mogelijkheid hun investering te spreiden over een groot en gediversifieerd portfolio van startende bedrijven in de gezondheidszorg, die allemaal door NLC worden opgebouwd en ondersteund.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!