Witold Kepinski - 30 maart 2021

Adviescollege ICT Toetsing geeft deadline rond IA Sourcing Rijkswaterstaat

Adviescollege ICT Toetsing geeft deadline rond IA Sourcing Rijkswaterstaat image

Het Adviescollege ICT Toetsing van de Rijksoverheid (voorheen bekend als BIT) steunt de beweging om met behulp van standaardisatie de Industriële Automatisering (IA) te verbeteren. Het programma IA Sourcing (IAS) van Rijkswaterstaat kiest er echter volgens het Adviescollege voor een vergaande vorm waarbij RWS standaard bouwblokken ontwikkelt, levert en beheert. Hoewel IAS al drie jaar onderweg is, ziet  het Adviescollege nog weinig aanwijzingen dat de gekozen aanpak de beoogde verbetering gaat brengen.

"Als eerste is de meerwaarde van complexe 3B-bouwblokken nog niet aangetoond. Ten tweede komt de uitrol van opgeleverde kleinere bouwblokken niet van de grond. Ten derde dreigt de kennis in de markt onvoldoende te worden benut. Het Adviescollege vraagt zich ten slotte af waarom IAS geen alternatieven overweegt die sneller tot resultaat kunnen leiden", aldus het Adviescollege.

Verder meldt het Adviescollega ICT Toetsing dat het project succes moet boeken met een deadline: "Om te voorkomen dat RWS nog jarenlang op deze weg verder gaat zonder dat de IA aantoonbaar verbetert, adviseert het Adviescollege om IAS maximaal twee jaar de tijd te geven om objectief vast te stellen welke vorm van standaardisatie per IA-component het meest geschikt is. Het Adviescollege adviseert om hierbij onderscheid te maken in drie sporen. Een spoor gericht op het bepalen van de meerwaarde van 3B-bouwblokken. Een tweede spoor om ervaring op te doen met de uitrol van opgeleverde bouwblokken en een derde spoor om bestaande functionele kaders en kwaliteitseisen te versterken"

Lees de reactie van de minister op het BIT-advies programma IA Sourcing

Lees: BIT Advies programma IA Sourcing

BIT-advies+programma+IA+Sourcing.pdf

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!