Wouter Hoeffnagel - 02 april 2021

Coronacrisis leidt tot moeilijk vervulbare vacatures in ICT

Coronacrisis leidt tot moeilijk vervulbare vacatures in ICT image

33% van de vacatures die sinds het uitbreken van de COVID-19 pandemie zijn ontstaan zijn moeilijk vervulbaar. Onder meer in de ICT zijn veel vacatures moeilijk vervulbaar.

Dit blijkt uit cijfers van het UWV. Het aantal moeilijk vervulbare vacatures is bij de meeste bedrijven gelijk gebleven. Zo had voor de coronacrisis - begin maart 2020 - bijna 20% van de werkgevers één of meer moeilijk vervulbare vacatures openstaan. In het najaar was dit aantal bij 25% afgenomen, terwijl 11% juist een stijging zag. Bij de meerderheid bleef het aantal gelijk.

Bij meer dan de helft van de bedrijven in de ICT-sector waar nieuwe vacatures zijn ontstaan, is sprake van moeilijk vervulbare vacatures. De ICT-branche staat hiermee niet alleen, ook in de bouwnijverheid en industrie is een vergelijkbaar beeld zichtbaar. Vooral het ontbreken van sollicitanten vormt een belangrijk obstakels, evenals het ontbreken van vakkennis en de benodigde werkervaring. Werkgevers verwachten komend jaar onder meer problemen bij het aantrekken van voldoende hoger opgeleide professionals in de ICT.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!