VS werken aan extra heffingen voor zestal landen na invoering digitaks

06-04-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

VS werken aan extra heffingen voor zestal landen na invoering digitaks

De Verenigde Staten (VS) wil een zestal landen heffingen opleggen vanwege het invoeren van een digitaks. Deze belasting op digitale bedrijven treft in de praktijk vooral Amerikaanse techgiganten, wat de Amerikaanse overheid een doorn in het oog is. De Amerikanen willen daarom importheffingen op producten uit het Italië, Oostenrijk, Spanje, Turkije en het Verenigd Koninkrijk.

Dit meldt Bloomberg op basis van documenten van de Amerikaanse regering. Veel techgiganten vestigen hun Europese hoofdkantoor in een EU-lidstaat met een gunstig belastingtarief. Alle omzet vanuit andere EU-lidstaten wordt via dit land geleid, waardoor de bedrijven in de praktijk relatief weinig belasting betalen. Verschillende landen willen deze werkwijze aanpakken door een nationale digitaks in te voeren, waarbij techgiganten belasting moeten betalen in het land waar zij omzet genereren.

De VS is fel gekant tegen de wetgeving. Aangezien veel techgiganten Amerikaanse bedrijven zijn, treffen de digitaksen in de praktijk vaak Amerikaanse organisaties. Al langer dreigt de VS daarom met vergelding voor landen die een digitaks invoeren. De heffingen die de VS nu willen invoeren kunnen oplopen tot 1 miljard dollar per jaar. De tarieven kunnen oplopen tot 25 procent. Onder meer Italiaanse kaviaar en handtassen, Britse draaimolens en make-up, Spaanse schoenen en Oostenrijkse micro- en telescopen worden mogelijk extra belast.

Terug naar nieuws overzicht