Redactie - 08 april 2021

KPN sluit steeds meer huishoudens in Nederland op glasvezel

KPN sluit steeds meer huishoudens in Nederland op glasvezel image

Ondanks de vorstperiode in februari ligt KPN op koers om dit jaar opnieuw een record aantal huishoudens in Nederland op glasvezel aan te sluiten. In de eerste 12 weken van 2021 heeft KPN ruim 100.000 huishoudens aangesloten. In dit tempo heeft bijna 1 op de 2 huishoudens in de 25 grootste steden van Nederland eind dit jaar glasvezel van KPN.

Recent werd door KPN de 100.000ste glasvezelaansluiting van dit jaar aangelegd. Wekelijks komen er zo’n 10.000 nieuwe aansluitingen bij. Dat zijn er vier per minuut. Er zijn zelfs weken waar KPN ruim 16.000 huishoudens aansloot op glasvezel. Daarmee ligt KPN, ondanks een vorstperiode van twee weken, op koers om in 2021 zo’n 500.000 nieuwe glasvezelaansluitingen te realiseren.

Eind dit jaar beschikt bijna 1 op de 2 huishoudens in de 25 grootste steden van Nederland over glasvezel van KPN. De komende drie jaar sluit KPN in deze steden meer dan 750.000 huishoudens aan op glasvezel. In Almere, Amersfoort, Dordrecht en Enschede is de vervanging van het kopernetwerk al bijna volledig afgerond. Eindhoven, Haarlemmermeer, Leeuwarden en Zwolle zijn nu al voor drie kwart verglaasd. Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen zijn eind 2023 nagenoeg gereed en de aanleg van glasvezel in Breda, Den Bosch en Den Haag is dan vergevorderd. In Leiden, Utrecht en Zoetermeer is KPN met de gemeente in gesprek over de uitrol van glasvezel in deze steden.

KPN is bezig met een grootschalige operatie om overal in Nederland zijn kopernetwerk te vervangen door glasvezel. De teller gaat inmiddels richting de 3 miljoen aansluitingen. Het tempo ligt hoog en momenteel werken dagelijks zo’n 3.000 mensen aan de aanleg van het glasvezelnetwerk van Nederland. Met het veel snellere, stabiele en energiezuinigere glasvezel krijgt bijna iedereen toegang tot supersnel internet en behoudt Nederland zijn digitale voorsprong. Dankzij de recent aangekondigde samenwerking met ABP worden ook duizend dorpen eerder van glasvezel voorzien. Daarmee heeft eind 2026 circa 80% van Nederland glasvezel van KPN of via de samenwerking met ABP.

Glasvezel biedt de hoogst mogelijke up- en downloadsnelheid en is een stabieler en betrouwbaarder netwerk dat minder energie verbruikt. Samen met het volledig vernieuwde mobiele netwerk van KPN met 5G, vormt dit het meest moderne en krachtige netwerk waar Nederland tot ver in de 21ste eeuw op kan bouwen. De komende jaren blijft de groei van data enorm toenemen, niet alleen door steeds intensiever gebruik van internet en toenemend aantal apparaten, maar ook vanwege gaming, virtual reality, aankopen in webwinkels en vanwege toepassing in de zorg en op school.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!