De optimale balans is vaak een hybride cloud

Door Peter Wouters, IT Consultant, Fujitsu Nederland

09-04-2021

De optimale balans is vaak een hybride cloud

Vorig jaar was een lakmoesproef voor IT-strategieën. Veel CIO’s liepen op een evenwichtsbalk om de investeringen die nodig waren tijdens de wereldwijde pandemie op één lijn te brengen met de investeringen die gepland waren voor digitale transformatie. De cloud speelt hierbij een belangrijke rol: niemand kan zich een digitale toekomst voorstellen zonder de cloud. En terecht, want de voordelen zijn talloos. Denk aan de snelle implementatie, de gebruikersvriendelijkheid en de toegang tot continue innovatie om de klantervaring in realtime te verbeteren. Om deze evenwichtsoefening tot een goed einde te brengen kiest een overgroot gedeelte van de Europese organisaties voor een hybride cloudmodel. Dit model optimaliseert enerzijds de kosten en anderzijds stimuleert het innovatie.

Van 100% cloud toch naar hybride

Een hybride cloudmodel biedt niet alleen voordelen voor organisaties die nu voornamelijk on-premise werken. Ook historisch cloudgeoriënteerde bedrijven zoals Netflix, Dropbox, Uber en Airbnb hebben gekozen voor hybride modellen. Zo is de service waar Netflix het meest bekend om staat - het streamen van video's naar gebruikers over de hele wereld – een on-premise service, terwijl het gepersonaliseerde gebruikersinterface cloudbased is. Netflix beheert zelf het Content Delivery Network, Open Connect genaamd, waarin het de videocontent opslaat die wordt gestreamd naar gebruikers in datacentra over de hele wereld, om zo dicht mogelijk bij de eindgebruikers te zijn. Ook Uber is gemigreerd naar hybride om de toenemende IT-belasting onder controle te houden, nieuwe diensten te kunnen ontwikkelen en tegelijkertijd de naleving van AVG te waarborgen. En waar Airbnb hun succes dankt aan de schaalbaarheid en flexibiliteit van de cloud zijn ook zij overgestapt op hybride, aangezien de cloud niet kosteneffectief bleek.

De juiste strategie

Bedrijven die hun digitale veerkracht willen versterken en tegelijkertijd hun digitale toekomst willen ontwikkelen, dienen zich te focussen op drie aspecten: digitale innovatie, digitale infrastructuren en datagedreven waardecreatie. Deze drie aspecten interacteren als een geheel, wat bijdraagt aan automatisering, efficiëntie, intelligentie, snelheid en wendbaarheid.

Om succesvol te zijn in de cloud zijn er meerdere gebieden waar de cloudstrategie zich op moet richten.

Wat maakt organisaties succesvol in de cloud? Er zijn een groot aantal mogelijke technologiën en aandachtspunten welke een belangrijke bijdrage kunnen leveren voor een succesvolle cloud implementatie. Een aantal gebieden waar ervaren organisaties, met een duidelijk gedefinieerde cloudstrategie, zich vooral op richten zijn: 

 • Intelligente beveiliging en digitaal vertrouwen
 • Toegang tot geïntegreerde realtime data (minder dan een uur oud)
 • Adoptie van multicloudservices met de mogelijkheid om IT-services te implementeren en beheren op meerdere cloudlocaties of van meerdere providers
 • Automatisering en orchestratie
 • Programmeerbare infrastructuur zoals; softwaregedefinieerde opslag (SDS), softwaregedefinieerde netwerken (SDN), serverless containers, Kubernetes, enzovoort.

Uit veel projecten blijkt tijdens onze interactie met de klanten dat er drie belangrijke aspecten zijn die bijdragen aan succesvolle hybride modellen:

 • App-gebaseerde cloudeconomie
 • Datagovernance en compliance
 • Prestatiegerichte analyse van het rendement op de investering in het totale landschap

  Afbeelding1.jpg

 • Afbeelding: Drie belangrijke aspecten van een succesvolle hybride cloudstrategie

De aanpak van Fujitsu: The Right Cloud for the Right Workload

Fujitsu helpt organisaties al jarenlang met het realiseren van hun cloudvisie. Om deze processen te stroomlijnen heeft Fujitsu, op basis van duizenden projecten bij klanten, het concept The Right Cloud for the Right Workload ontwikkeld. Met een vierfasenmodel gebaseerd op best practices helpen we organisaties stapsgewijs met het realiseren van hun doelen:

1. Het identificeren van de uitdagingen waarmee een organisatie wordt geconfronteerd, met als doel het samenstellen van een analyse van het applicatielandschap. Welke applicaties moeten behouden, opnieuw gehost, geherstructureerd, opnieuw opgebouwd of vervangen worden?

2. Het kiezen van de juiste architectuur op basis van de workloadvereisten.

3. Het selecteren van het leveringsmodel voor elke toepassing. Kritische factoren hierbij zijn controle en toegang tot data verspreid over edge, core en cloud.

4. Het integreren van de data-architectuur op alle fysieke en virtuele locaties. Deze stap is cruciaal, omdat succesvol datamanagement de productiviteit van organisaties verbetert.

 

Afbeelding1.png

 

Afbeelding: Fujitsu’s cloudvisie: de juiste cloud voor de juiste workload

De juiste technologie

Moderne workloads vragen om een moderne infrastructuur die voldoet aan de eisen van vandaag én morgen. Fujitsu ondersteunt hierbij met een breed scala aan configuratiekeuzes die een stevige fundering leggen voor elke datagedreven organisatie - het FUJITSU Integrated System PRIMEFLEX-portfolio.

Dit portfolio is ontwikkeld in samenwerking met de technologiepartners van Fujitsu en kan snel en eenvoudig worden geïntegreerd in de bestaande omgeving. Het is een end-to-end portfolio van vooraf gedefinieerde oplossingen die datacenters moderniseren, de kosten verlagen en de complexiteit verminderen. Alle PRIMEFLEX oplossingen zijn voorzien van hybride IT-architecturen voor efficiënt beheer van workloads, van edge en core tot cloud. Zo kunnen organisaties on-premise technologie, private clouds en public clouds consolideren met een snelle time-to-value en met minimaal risico.

Help uw klanten met het benutten van het potentieel van de hybride cloud, samen met Fujitsu. Voor vragen, of als u wilt reageren op dit artikel, kunt u altijd contact met me opnemen: [email protected]

 

 

Terug naar nieuws overzicht
Cloud