AMS-IX verwerkt record hoeveelheid internetverkeer

11-04-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

AMS-IX verwerkt record hoeveelheid internetverkeer

AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange), een van de grootste internetknooppunten ter wereld, vestigt een nieuw internetrecord. Gisteravond om ongeveer 22:00 werd een piekverkeer van 10,012 Terabit per seconde gehaald.

Het internetverkeer neemt al geruime tijd behoorlijk toe door de wereldwijde pandemie. Regeringen nemen overal ter wereld lockdown-maatregelen en dat leidt ertoe dat mensen thuiswerken en ’s avonds het huis niet uit kunnen. In maart 2020 werd al een piekverkeer gehaald van 8 Terabit per seconde en in november 2020 9 Terabit per seconde. De avondklok in Nederland en het slechte weer hebben de bewegingsvrijheid nog verder beperkt en dat heeft tot deze nieuwe internetpiek van 10 Terabit per seconde geleid. Bovendien hebben veel aangesloten netwerken afgelopen maanden hun poortcapaciteit opgewaardeerd om stijging van het internetverkeer aan te kunnen.

Nieuwe internetpiek van 10 Terabit per seconde

“Door de pandemie is er sprake van internetgroei die doet denken aan het einde van de jaren 90. Vorig jaar hebben we ruim 35% meer internetverkeer afgehandeld en ook dit jaar gaan we deze eerste maanden die kant op. Het zijn onzekere tijden, maar je kan er zeker van zijn dat het internetverkeer blijft toenemen,” aldus AMS-IX CEO Peter van Burgel.

AMS-IX stelt goed in staat te zijn om deze plotselinge versnelde groei op te vangen en zegt ook meer dan een verdubbeling van het internetverkeer aan te kunnen. Bovendien heeft AMS-IX afgelopen jaar het aantal 100 Gigabit-poorten en de poortcapaciteit van het platform verder uitgebreid. Momenteel heeft het platform een capaciteit van meer dan 42 Terabit per seconde. Driekwart van de netwerken op AMS-IX komt uit het buitenland en het dataverkeer op het platform geeft daardoor een internationaal beeld.

ams-ix-record-04-2021-ldj.jpg

Terug naar nieuws overzicht