Coronacrisis zorgt voor belang van smart city toepassingen

12-04-2021 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Coronacrisis zorgt voor belang van smart city toepassingen

Door COVID-19 hebben steden wereldwijd te maken gekregen met aanzienlijke uitdagingen en obstakels. Dit heeft geresulteerd in een golf van innovaties die ook na de crisis zal doorgaan. Dat blijkt uit het nieuwe onderzoek ‘ Smart City Solutions for a Riskier World’, dat werd uitgevoerd door ESI ThoughtLab in samenwerking met onder andere OracleDeloitte en Intel. Hieruit blijkt onder andere de vitale rol die technologie, data, cybersecurity en publiek-private samenwerking spelen om een gezonde, veilige en welvarende toekomst voor burgers te garanderen.

Het onderzoek werd uitgevoerd in augustus en september 2020 onder senior ambtenaren werkzaam in 167 steden verdeeld over 82 landen wereldwijd. De steden vertegenwoordigden 526 miljoen mensen (6,8% van de wereldbevolking) en varieerden in grootte van minder dan een miljoen inwoners (39% van de steden) tot bijna 27 miljoen inwoners. Steden werden beoordeeld en gecategoriseerd op basis van vooruitgang in twee categorieën: vooruitgang bij het toepassen van slimme oplossingen en vooruitgang met betrekking tot de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties. Steden die op beide gebieden uitblonken, worden beschouwd als Cities 4.0. Dit zijn steden met hyperconnectiviteit die zowel duurzaam zijn als een grote voorsprong hebben voor wat betreft het gebruik van technologie, data en betrokkenheid van burgers.

Voor ambtenaren bewees de pandemie dat slimme stadsprogramma's absoluut noodzakelijk zijn:

65% van de senior ambtenaren merkte op dat de grootste les die ze tijdens de pandemie leerden was, hoe cruciaal smart city-programma's waren voor hun toekomst.

43% leerde over het belang van operationele continuïteit en wendbaarheid.

37% zei dat COVID-19 de noodzaak benadrukt om meer te investeren in het upgraden van de kerninfrastructuur.

 Meer info over het onderzoek is hier te lezen.

Terug naar nieuws overzicht