NRC: NCTV verzamelt privacygevoelige informatie over burgers

10-04-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

NRC: NCTV verzamelt privacygevoelige informatie over burgers

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) heeft volgens het NRC in strijd met de wet privacygevoelige informatie over burgers op sociale media verzameld en verspreid. NCTV meldt in een reactie op zijn website dat de wettelijke grondslagen en bevoegdheden nog eens tegen het licht worden gehouden om er zeker van te zijn dat de NCTV het werk goed kan blijven doen, en daar waar gaten vallen deze te dichten.

Volgens het NRC zouden NCTV medewerkers met nepaccounts op sociale media informatie verzamelen van politieke campagneleiders, religieuze voormannen en linkse en rechtse activisten.

Verder zou het op de analyse-afdeling van de NCTV, waar het monitoren plaatsvindt, rommelen. Dit zou de kwaliteit van belangrijke rapporten in het geding brengen. 

Reactie NCTV

In de afgelopen jaren is de NCTV geconfronteerd met juridische procedures, waarbij ook de legitimiteit van het verwerken van persoonsgegevens ter discussie is gesteld zo meldt NCTV in een reactie: "Deze procedures hebben tot nu toe niet geleid tot de vaststelling dat er een wettelijke grondslag ontbreekt. Toch ontslaat dat de NCTV niet van de taak kritisch naar de organisatie en het werk te kijken. De NCTV erkent de noodzaak van heldere taken en grondslagen. In februari 2020 is daarom het project ‘Taken en Grondslagen NCTV’ gestart. Het doel: de organisatie toekomstbestendig maken en de taken en grondslagen juridisch beter verankeren en versterken. Daarbij worden de wettelijke grondslagen en bevoegdheden nog eens tegen het licht gehouden om er zeker van te zijn dat de NCTV het werk goed kan blijven doen, en daar waar gaten vallen deze te dichten. Het project Taken en Grondslagen en het NRC-artikel zijn onafhankelijk van elkaar tot stand gekomen."

NCTV meldt verder: "Het raakt ons enorm dat medewerkers en werksituaties herleidbaar aan de orde komen. De aard van de werkzaamheden vraagt om een veilige werkomgeving. De NCTV heeft veel informatie verstrekt en de nationaal coördinator Pieter-Jaap Aalbersberg heeft een uitgebreid interview gegeven. Helaas zien we dat nauwelijks terug in het beeld dat het artikel van onze organisatie schetst. In het artikel gaat het ook om personele aangelegenheden. Daar willen we publiekelijk niet verder op ingaan."

Update 12 april: Minister Grapperhaus werk aan verbetering juridische grondslag verwerking persoonsgegevens NCTV.

Terug naar nieuws overzicht
Security