Witold Kepinski - 12 april 2021

Boek uitgebracht over TMC - The Member Company

Boek uitgebracht over TMC - The Member Company image

Onlangs kwam The Racing Stable uit, een managementboek dat de geschiedenis van het high tech consultancybedrijf TMC en zijn businessmodel vertelt. Hoe run je een bedrijf met een anti-management cultuur? Hoe overleef je maar liefst drie crises in twee decennia tijd? Hoe laat je je werknemers echt delen in de winst? Hoe bouw je een mensgerichte organisatie waar transparantie voorop staat?

Auteur Marcel Metze is onderzoeksjournalist, historicus en auteur van boeken over onder meer Philips Electronics (bekend als Philips watcher), het CDA en het Nederlandse bankwezen. Naar aanleiding van het twintigjarig bestaan van TMC is hij gevraagd om zich te verdiepen in TMC. Marcel Metze: ‘Het bedrijf heeft zijn reputatie van transparantie ook in dit project waargemaakt en mij de volle vrijheid gelaten. Het resultaat is ongekend openhartig. Het boek meldt de successen maar schuwt de moeilijke perioden niet.’ Metze zegt bij TMC veel aanpassingsvermogen en veerkracht te hebben aangetroffen. ‘Na meer dan dertig jaar onderzoek naar bedrijven ben ik ervan overtuigd dat deze eigenschappen cruciaal zijn voor de ontplooiing en het voortbestaan van een organisatie.’

De ingenieurs van TMC opereren aan het front van de nieuwste technologieën. Het werkondernemerschapsmodel van TMC (het bedrijf noemt het zelf ‘employeneurship’) biedt hun de mogelijkheid om de veiligheid van een vast contract te combineren met de passie en flexibiliteit van ondernemerschap. Het kent vijf basisprincipes: een duurzame werkrelatie, individuele winstdeling, persoonlijke coaching en trainingen, een celstructuur van technische specialisaties en het Entrepreneurial Lab waar de ‘employeneurs’ eigen ideeën en producten kunnen uitwerken.

The Racing Stable is vanaf 31 maart verkrijgbaar via Bol.com, Amazon.nl en Managementboek.nl

Marcel Metze: The Racing Stable. The Dedicated, Assertive, Adaptive Journey of The Member Company. Amsterdam: Warden Press, 2021. Gebonden, full colour. 208 pagina’s. € 19,95. ISBN: 978 94 93202 02 3. Ook verkrijgbaar als e-book.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!