Zivver en expertisecentrum voor blinde en slechtziende mensen bundelen krachten

14-04-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Zivver en expertisecentrum voor blinde en slechtziende mensen bundelen krachten

Zivver, leverancier van oplossingen voor veilige communicatie, gaat een samenwerking aan met expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen Koninklijke Visio. Het doel van de krachtenbundeling is veilige online communicatie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. Het eerste deel van de samenwerking focust zich op veilig mailen en veilig bestanden delen.

“Dit is slechts het begin”, stelt Berend Verdoes, UX Designer van Zivver. “De samenwerking is van langdurige aard en streeft ernaar de vele facetten van veilige digitale communicatie verder te ontwikkelen met toegankelijkheid als rode draad. De webapplicatie van Zivver is nu volledig toegankelijk voor blinden en slechtzienden. De volgende stap focust zich op functionaliteiten voor de doelgroep in de Outlook plug-in van Zivver. Op deze manier wordt het mogelijk om als Zivver-gebruiker met een visuele beperking veilig te mailen vanuit Outlook. Toegankelijkheid moet een centraal onderdeel worden van onze productontwikkeling.”

Doordat de wereld, helemaal in deze coronaperiode, steeds vaker digitaal beleefd wordt, vinden Zivver en Visio het belangrijk dit ook mogelijk te maken voor blinde en slechtziende mensen. Dit vereist volgens de partijen een omslag van softwareleveranciers, die de uitdagingen van mensen met een visuele beperking moeten onderkennen. Zivver en Visio willen de doelgroep samen helpen bij het veilig mailen van privacygevoelige data en persoonsgegevens. Het team onderzocht hoe een blind persoon door een digitaal product navigeert. Blinde mensen gebruiken hun toetsenbord om te navigeren. De doelgroep ‘springt’ als het ware met specifieke knoppen op het toetsenbord van het ene element naar het andere.

Zivver Toggle

Een van de elementen die Zivver heeft aangepast is de ‘Zivver Toggle’. Deze toggle om veilig mailen te activeren kon niet gebruikt worden met het toetsenbord. “Normaal gesproken zet je veilig mailen aan als je onze ‘Zivver Toggle’ van links naar rechts swipet” vertelt Verdoes. “Voor mensen met een visuele beperking hebben we een toetsencombinatie ontwikkeld om de Zivver Toggle te activeren. Daarnaast is er ook een geluid toegevoegd voor ‘Zivver staat AAN’ en ‘Zivver staat UIT’. Als Zivver is geactiveerd, worden berichten met het juiste beveiligingsniveau verstuurd en beschermd tegen hackers en kwaadwillenden. In de toekomst wordt dit ook gewoon mogelijk vanuit Outlook of Gmail middels de integratie met Zivver. Door de extra functionaliteiten zullen we de toegankelijkheid fors verbeteren.”

Sjaak Boon, specialistisch medewerker I&A / coördinator Visio Onderwijs Nederland: “Er is gelukkig steeds meer mogelijk voor blinde en slechtziende mensen. Naast hele specifieke software die gebruikt wordt zoals schermvergroting, spraaksoftware en braille, zien we dat de markt zich steeds meer bewust is van de doelgroep. Zivver heeft zich in het proces bewezen als organisatie die echt met ons meedenkt om digitale producten toegankelijk te maken. De software is daarnaast ook voor mensen zonder visuele beperking erg gebruiksvriendelijk. De nieuwe toepassingen zijn dus een verrijking voor iedereen.” 

Terug naar nieuws overzicht
Software