SAP maakt voorlopige resultaten eerste kwartaal 2021 bekend

SAP CEO Christian Klein

15-04-2021 | door: Witold Kepinski

SAP maakt voorlopige resultaten eerste kwartaal 2021 bekend

Na een eerste evaluatie van de prestaties in het eerste kwartaal van 2021, maakte SAP maakt haar voorlopige financiële resultaten bekend voor het eerste kwartaal dat eindigde op 31 maart 2021. Alle cijfers voor 2021 in deze publicatie zijn bij benadering vanwege de voorlopige aard van de aankondiging.

SAP kondigt pre-aankondiging geweldige start van 2021 aan met snelste groei in nieuwe cloudactiviteiten in vijf jaar versnelt huidige cloud-backlog, een stijging van 19% bij constante valuta's, tot 7,6 miljard euro.

IFRS Cloud-omzet stijgt met 7%; Niet-IFRS-cloudomzet 13% gestegen bij constante valuta's

Omzet IFRS-softwarelicenties 7% hoger; Omzet van niet-IFRS-softwarelicenties met 11% gestegen bij constante wisselkoersen, snelste groei in vijf jaar

Omzet IFRS Cloud & Software 1% gestegen; Niet-IFRS-inkomsten uit cloud en software 6% hoger bij constante wisselkoersen

IFRS bedrijfswinst 21% gedaald; Bedrijfsresultaat buiten IFRS fors gestegen met 24% bij constante wisselkoersen

RISE with SAP

“We zien een zeer sterke groei in al onze applicaties. En we zijn nog maar net begonnen. Ons nieuwe aanbod 'RISE with SAP' wordt snel een enorme versneller voor de bedrijfstransformaties van onze klanten met ons platform als middelpunt. Samen met ons unieke ecosysteem van meer dan 22.000 partners en met een sterke innovatiepijplijn voor het jaar, liggen we goed op schema met onze strategie om robuuste cloudgroei te realiseren", zegt SAP ceo Christian Klein (foto).

“Het eerste kwartaal van 2021 was in veel opzichten uniek. We hadden de hoogste groei van het aantal bestellingen in de cloud en software in vijf jaar, terwijl we de sterkste stijging van de niet-IFRS-bedrijfswinst en -marge in tien jaar boekten. Op de middellange termijn zal de versnelde verschuiving van SAP naar de cloud de omzetgroei versnellen en de veerkracht en voorspelbaarheid van ons bedrijf aanzienlijk vergroten" aldus SAP cfo Luka Mucic.

SAP zag een sterke versnelling in nieuwe cloudactiviteiten in zijn cloudportfolio, evenals een sterke start voor 'RISE with SAP', dat de bedrijfstransformatie van klanten in de cloud stimuleert. Softwarelicenties kenden een sterke groei met dubbele cijfers bij constante wisselkoersen. SAP behaalde aanzienlijke competitieve overwinningen in ERP, digitale supply chain en in zijn bredere portfolio van cloudoplossingen.

Ondanks de aanhoudende impact van wereldwijde reisbeperkingen op de activiteiten van Concur, was de omzetgroei van SAP in de cloud veerkrachtig in het eerste kwartaal, een stijging van 13% bij constante wisselkoersen. De inkomsten uit SaaS / PaaS-cloud buiten de Intelligent Spend-activiteiten stegen met 24% bij constante wisselkoersen. Vooruitblikkend, wordt verwacht dat de sterke nieuwe cloudbedrijfsprestaties van SAP de omzetgroei in de cloud opnieuw zullen versnellen.

Tijdens de COVID-19-crisis blijft SAP zijn klanten effectief bedienen met een ingebedde strategie voor virtuele verkoop en implementatie op afstand. Het bedrijf hanteert een gedisciplineerde benadering van aanwervingen en discretionaire uitgaven, terwijl natuurlijke besparingen worden gerealiseerd door bijvoorbeeld lagere reiskosten, kosten in verband met faciliteiten en virtuele evenementen. Het voorgaande jaar omvatte kosten van ongeveer € 36 miljoen in verband met de annulering van zijn persoonlijke jaarlijkse SAPPHIRE NOW en andere klantevenementen, evenals normaal reisgedrag. Deze factoren, in combinatie met de sterke omzetprestaties, zorgden voor een aanzienlijk hogere bedrijfswinst (niet-IFRS tegen constante wisselkoersen) en operationele marge, die beide aanzienlijk boven de marktverwachtingen lagen.

Zakelijke Outlook

SAP verhoogt zijn vooruitzichten voor het volledige jaar 2021 als gevolg van de sterke nieuwe cloud-bedrijfsprestaties die naar verwachting de groei van de cloudopbrengsten zullen versnellen. Het bedrijf blijft een daling van de inkomsten uit softwarelicenties verwachten voor het volledige jaar, aangezien meer klanten zich wenden tot het “RISE with SAP” -abonnement voor hun missiekritieke kernprocessen. Deze vooruitzichten gaan er ook vanuit dat de COVID-19-crisis zal beginnen af te nemen naarmate vaccinprogramma's wereldwijd worden uitgerold, wat zal leiden tot een geleidelijk verbeterende wereldwijde vraagomgeving in de tweede helft van 2021.

Terug naar nieuws overzicht
Software