VS legt Rusland sancties op na cyberaanvallen

Joe Biden, President USA

15-04-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

VS legt Rusland sancties op na cyberaanvallen

VS president Joe Biden heeft Rusland sancties opgelegd, onder andere vanwege cyberaanvallen zoals de SolarWinds hack en rond de Amerikaanse verkiezingen in 2020. Rusland meldt zelf er niks mee te maken te hebben.

Naast de cyberhack om via SolarWinds software Amerikaanse overheidsnetwerken binnen te dringen zijn er ook andere redenen voor de sancties, onder andere door met zenuwgas de Russische oppositielid Alexei Navalny te vergiftigen. Enkele Russische diplomaten in de VS worden uitgezet. Ook zijn er sancties opgeled aan vijf Russische tech bedrijven die het hacken zouden hebben ondersteund zoals Positive Technologies, dat actief is in de VK en zich onder andere richt op de telecomindustrie. Positive Technologies wijst de sancties af.

Biden meldt: "Overeenkomstig de International Emergency Economic Powers Act meld ik hierbij dat ik een Executive Order heb uitgevaardigd waarin een nationale noodsituatie wordt uitgeroepen met betrekking tot de ongebruikelijke en buitengewone dreiging aan de nationale veiligheid, het buitenlands beleid en de economie van de Verenigde Staten als gevolg van gespecificeerde schadelijke buitenlandse activiteiten van de regering van de Russische Federatie. Ik heb die specifieke schadelijke buitenlandse activiteiten van de regering van de Russische Federatie vastgesteld - in het bijzonder pogingen om het verloop van vrije en eerlijke democratische verkiezingen en democratische instellingen in de Verenigde Staten en hun bondgenoten en partners te ondermijnen; om kwaadwillende cyberactiviteiten tegen de Verenigde Staten en zijn bondgenoten en partners te ontplooien en te faciliteren; transnationale corruptie te bevorderen en te gebruiken om buitenlandse regeringen te beïnvloeden; om extraterritoriale activiteiten te ontplooien die gericht zijn op dissidenten of journalisten; om de veiligheid te ondermijnen in landen en regio's die belangrijk zijn voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten; en om gevestigde beginselen van het internationaal recht te schenden, waaronder respect voor de territoriale integriteit van staten - een ongebruikelijke en buitengewone bedreiging vormen voor de nationale veiligheid, het buitenlands beleid."

Biden heeft eerder overleg gehad met de Russische president Poetin. Biden sprak zijn bezorgdheid uit over de opbouw van Russische troepen op de Krim en langs de grens met Oekraïne.

Naar verluidt wil Biden zaken verder niet escaleren omdat hij ook een samenwerking met Rusland koestert, zoals rond het nucleaire programma van Iran. 

Rusland heeft op zijn beurt nu tien Amerikaanse diplomaten het land uitgezet.

Terug naar nieuws overzicht
Security