Redactie - 16 april 2021

Infra-investeringen VS stutten wereldeconomie

Infra-investeringen VS stutten wereldeconomie image

De kans op terugval van de Amerikaanse- en dus ook de wereldeconomie is flink verkleind door de 2,3 biljoen dollar die de VS de komende jaren investeert in de infrastructuur. Mogelijk komt daar bovenop ook nog Bidens sociale investeringsplan van 1 à 2 biljoen dollar (gericht op onderwijs, kinderopvang en gezondheidszorg). Als ook dat laatste plan doorgaat leidt dat volgens kredietverzekeraar Euler Hermes tot een groei van het Amerikaanse bbp van +6,5% j/j in 2021 en +4,5% j/j in 2022.

Johan Geeroms, Risk Director van Euler Hermes Nederland is vol lof over de doortastende aanpak van Biden. “Hij neemt met zijn investeringsplannen niet alleen de Amerikaanse economie op sleeptouw. De rest van de wereld krijgt ook een boost .” Geeroms legt uit dat Biden een drietrapsraket aan investeringen voor ogen heeft. “Het begon in 2020 en q1 van 2021 met een historisch steunprogramma van 5 biljoen dollar om de corona-klap op te vangen. Daar komt nu 2,3 biljoen dollar bij voor de infrastructuur. En mogelijk dus ook nog het social plan. Dat is van een ongekende doortastendheid.”

Volgens Geeroms legt de Amerikaanse regering met deze programma’s een stevige basis onder de Amerikaanse economie. “De investeringen in de infrastructuur van het zogeheten Build Back Better-programma zijn niet eenmalig maar lopen meerdere jaren. Dat geeft continuïteit. Tot 2030 zien wij voor de VS een potentiële groei gewaarborgd van 1,8% j/j.”

Nederland als voorbeeld

De onderzoekers van Euler Hermes bestudeerden de achterstallige investeringen op het gebied van de infrastructuur (spoor, elektriciteit, water, sanitair, wegen en internet) in de VS, Europa en China. Om de landen goed met elkaar te kunnen vergelijken hebben de onderzoekers de infrastructuur in Nederland als voorbeeld (benchmark) genomen. Geeroms: “Wereldwijd wordt de kwaliteit van onze infrastructuur geroemd. Hoeveel moeten de andere landen tot 2030 investeren om ons niveau te halen? Dat hebben we onderzocht. Voor de VS gaat het dan om 1,4 biljoen dollar. Dat is 6,8% van het Amerikaanse bbp van vorig jaar. De infra-plannen van Biden gaan daar met 2,3 biljoen dollar ruim overheen. Kijken we naar Europa dan zien we dat de infra-achterstand op 5,4% van het bbp wordt geraamd. De achterstand is lager dan in de VS. Maar kijken we naar de daadwerkelijke investeringsplannen in de EU om deze achterstand in te lopen, dan blijven we ver achter. Die blijven zo rond 2% van het bbp steken.”

Geeroms concludeert dat de benadering van de huidige crisis in de VS en de rest van de Westerse landen sterk uiteenloopt. “De VS creëert een krachtige stimuleringsgolf voor het bedrijfsleven, terwijl Europa aarzelt en achterblijft. Een sterk Amerika is goed voor de wereldeconomie, maar Europa moet oppassen dat het niet te ver achterop raakt.”

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!