Redactie - 26 april 2021

IBM tweakt Watson voor betrouwbare AI toepassingen

IBM tweakt Watson voor betrouwbare AI toepassingen image

IBM heeft nieuwe mogelijkheden aangekondigd voor IBM Watson, ontworpen om bedrijven te helpen bij het bouwen van betrouwbare AI. Deze mogelijkheden breiden de Watson- tools verder uit die zijn ontworpen om bedrijven te helpen bij het besturen en uitleggen van AI-geleide beslissingen, de nauwkeurigheid van inzichten te vergroten, risico's te verkleinen en te voldoen aan hun privacy- en compliancevereisten.

Uit een onderzoek in opdracht van IBM bleek dat vertrouwen, transparantie en uitlegbaarheid top-of-mind zorgen zijn voor bedrijven, waarbij 84% van de ondervraagde AI-professionals het erover eens is dat consumenten eerder geneigd zijn om diensten te kiezen van een bedrijf dat transparantie en een ethisch kader biedt over hoe de data en AI-modellen worden gebouwd, beheerd en gebruikt. De belemmeringen voor het ontwikkelen van betrouwbare AI en het beperken van risico's blijven echter alomtegenwoordig: 82% van de ondervraagde AI-professionals zegt dat hun organisatie negatief is beïnvloed door problemen, zoals vooringenomenheid, met gegevens of AI-modellen.

Om bedrijven te helpen deze uitdagingen het hoofd te bieden, brengt IBM voortdurend nieuwe mogelijkheden naar zijn Watson- producten die zijn ontworpen om vertrouwen op te bouwen in de belangrijkste fasen van de AI-levenscyclus en om bedrijven te helpen meer vertrouwen te krijgen in door AI aangestuurde resultaten. De nieuwe mogelijkheden die vandaag zijn aangekondigd, zijn onder meer:

Nieuwe mogelijkheden voor gegevensprivacybeheer : IBM OpenPages met Watson bevat nu een nieuwe module voor gegevensprivacybeheer die is ontworpen om bedrijven te helpen de veranderende uitdagingen op het gebied van gegevensprivacy het hoofd te bieden. Door te integreren met Watson Knowledge Catalog, kan IBM OpenPages bedrijven nu een holistisch, bijna realtime beeld bieden van hoe privégegevens door de hele organisatie worden gebruikt, van applicaties tot AI-modellen. Nu er overal ter wereld nieuwe privacyregels van kracht worden, moeten bedrijven zich kunnen verantwoorden over hoe ze persoonlijke gegevens gebruiken. Deze nieuwe mogelijkheid is ontworpen om de rapportage van persoonlijk identificeerbare informatie (PII) te helpen automatiseren om de nauwkeurigheid te verbeteren en audittijden te verkorten.

Verbeterde uitlegbaarheid voor planningsprognoses: IBM Planning Analytics met Watson zal een nieuwe pagina met statistische details bevatten die is ontworpen om transparantere en gemakkelijk te begrijpen feiten te bieden over hoe een prognosevoorspelling werd gegenereerd. Naarmate meer bedrijven gebruikmaken van voorspellende prognosemogelijkheden om hun financiële, verkoop- en supply chain-planning te versterken, hebben ze transparantie nodig in de modellen en gegevens die worden gebruikt om de prognose te genereren. Deze nieuwe functie is gepland voor algemene beschikbaarheid in 2021 Q2 om gebruikers gedetailleerdere informatie te bieden, evenals meer uitleg en verantwoording in hun prognoses.

Nieuwe federatieve leermogelijkheden : IBM Watson Studio bevat nu nieuwe federatieve leermogelijkheden als technische preview om bedrijven te helpen machine learning-technieken toe te passen in situaties waarin gegevens niet kunnen of mogen worden verplaatst vanwege redenen zoals gegevensprivacy, geheimhouding, naleving van regelgeving of de omvang van de betrokken gegevens. Met IBM Watson Studio kunnen bedrijven AI-modellen trainen op voorheen geïsoleerde gegevensbronnen.

Nieuwe Time Series-mogelijkheden: IBM Watson Studio bevat nu Time Series-mogelijkheden in bèta die zijn ontworpen om de uitdagingen aan te gaan van het automatiseren, analyseren en voorspellen van tijdreeksgegevens die vaak voorkomen in veel branches, zoals de financiële sector, de productie en de detailhandel. De nieuwe mogelijkheden zijn ontworpen om bedrijven te helpen modellen te ontwikkelen die toekomstige waarden van een tijdreeks voorspellen op basis van gegevens of kenmerken uit het verleden. Time Series op IBM Watson Studio is ontworpen om nauwkeurigheid te bereiken voor een verscheidenheid aan univariate datasets - inclusief gegevens zoals gegevenslogboeken van telefoongesprekken, weergegevens, reistijden, detailhandel, productievolume, om de nauwkeurigheid van het inzicht te vergroten.

"AI is alleen zo nuttig als uw vertrouwen erin. Vooral in het bedrijfsleven en wanneer er veel op het spel staat", zegt Daniel Hernandez, General Manager Data en AI bij IBM. "IBM Watson blijft cruciale nieuwe mogelijkheden bieden om bedrijven te helpen vertrouwen op te bouwen in elke stap van de AI-levenscyclus, zodat bedrijfsleiders AI vol vertrouwen kunnen operationaliseren in de hybride cloud."

Toonaangevende wereldwijde merken gebruiken IBM Watson om vertrouwen in hun workflows te brengen. Deutsche Lufthansa AG , de grootste luchtvaartmaatschappij van Duitsland , gebruikt IBM Watson Studio om een vertrouwde data- en AI-basis op te bouwen om de klantervaring te verbeteren en zijn werknemers beter in staat te stellen en tegelijkertijd operationele uitmuntendheid te bereiken.

IBM oogst voortdurend innovaties van IBM Research om bedrijven de tools, oplossingen, praktijken en vaardigheden te geven om AI op een verantwoorde manier te besturen, inclusief de onlangs aangekondigde AI Factsheets- methodologie die in de loop van 2021 in Watson Studio in Cloud Pak for Data zal worden gecommercialiseerd. Factsheets vormen een verdere aanvulling. bestaande oplossingen zoals IBM Watson OpenScale , IBM Watson Knowledge Catalog en IBM Watson Machine Learning om klanten end-to-end AI-levenscyclusbeheer en governance-mogelijkheden te bieden.

Het wereldwijde onderzoeksbureau Gartner heeft IBM onlangs gepositioneerd als leider in het 2021 Magic Quadrant for Data Science and Machine Learning Platforms [2] . IBM Planning Analytics met Watson is erkend als een Gartner Peer Insights-klantenkeuze voor 2021 in de Cloud Financial Planning & Analysis- markt. IBM OpenPages with Watson wordt voor de vijfde keer erkend als leider in het Gartner Magic Quadrant for IT Risk Management van 2020 [3] .

Dit nieuws bouwt voort op IBM's jarenlange toewijding aan het ethische, verantwoordelijke rentmeesterschap van AI. Naast het toepassen van de principes van vertrouwen en transparantie in het volledige bereik van wereldwijde operaties, heeft IBM onlangs de krachten gebundeld om de Global AI Action Alliance te lanceren, gericht op het begeleiden van het verantwoordelijke beleid, de praktijken en partnerschappen die nodig zijn om wereldwijde samenwerking op het gebied van ontwerp en ontwikkeling te garanderen en gebruik van AI.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!