Consumenten stimuleren verkoop van printers

28-04-2021 | door: Witold Kepinski

Consumenten stimuleren verkoop van printers

Volgens CONTEXT, een Brits IT-marktonderzoeksbureau, heeft de vraag van aan huis gebonden studenten en werknemers tot sterke prestaties geleid in de Europese printerverkoop tijdens de eerste 11 weken van 2021, hoewel leveringsproblemen bepaalde productcategorieën beïnvloeden.

De CONTEXT Weekly Revenue Trend Index vergelijkt de huidige prestaties met een basiswaarde van 100, afgeleid van een gemiddelde van vier weken in 2019. Vanaf week 11 zijn de inkomsten uit consumentenprinters vrij stabiel op een zeer gezond cijfer van ongeveer 150 op de index, terwijl de zakelijke verkopen net onder de 100-basislijn schommelen.

Na een daling aan het einde van 2020, begon de omzet in week 2 zowel op de consumenten- als de zakelijke markt te stijgen en in week 3-4 verder te versnellen. Dit was het gevolg van het feit dat er in het vierde kwartaal van 2020 meer producten door fabrikanten werden verzonden, waardoor het kanaal een achterstand aan bestellingen kon invullen, vooral in februari.

Het bedrijfssegment heeft dit jaar relatief goed gepresteerd ondanks aanhoudende kantoorsluitingen. Dit komt doordat er in alle categorieën meer instapprinters op de markt komen, waarmee het tekort aan inkjetprinters voor consumenten tegen dezelfde prijs wordt gecompenseerd. In februari bedroeg de groei in eenheden en omzet 11%.

Alle vijf van de grootste markten van de regio plus Polen zitten momenteel tussen 100-130 op de inkomstenindex, wat aangeeft dat ze het beter doen dan hun gemiddelde voor 2019. Alleen Polen en Italië vertonen een dalende trend door een gebrek aan nieuwe vraag na uitzonderlijke prestaties in 2020 en begin 2021.

Qua categorieën zijn inkjet-MFP's de duidelijke winnaar tot nu toe in 2021, met een trend boven de 140 op de inkomstenindex, terwijl de andere (laser-SFP / MSP en inkjet-SFP) rond de basislijn zweven.

Deze prestatie wordt opnieuw aangedreven door de vraag van de consument en meer producten die in het vierde kwartaal werden verzonden om achterstanden weg te werken die tijdens de pandemie zijn opgebouwd.

"In februari bereikte de verkoop van inkjet-MFP's een piek van 41% jaar-op-jaar groei en 49% jaar-op-jaar omzetgroei, maar het tekort aan aanbod blijft een impact hebben op de algehele Europese printermarkt ", aldus Antonio Talia, hoofd of Business Analysts bij CONTEXT. “ Een tekort aan inkjetprinters en aanverwante verbruiksartikelen heeft geleid tot een gedragsverschuiving naar inkttank- en laserprinters in dezelfde prijsregio, en een stijging van de prijzen voor SFP-categorieën. We zullen de situatie en de impact van de toegenomen zakelijke vraag blijven volgen naarmate de lockdowns afnemen."

CONTEXT heeft deze week ook een nieuwe printerstatistiek toegevoegd om kanaalbedrijven te helpen de marktvraag beter te begrijpen. Het gemiddelde aantal afgedrukte pagina's (ANP) wordt berekend op basis van inktcartridge / tank en tonerrendement gewogen naar verkochte eenheden. Hieruit bleek dat er in de eerste vier weken van 2021 een daling van 15% jaar-op-jaar in NP was ten opzichte van het voorgaande jaar.

Terug naar nieuws overzicht