Russische toezichthouder beboet Apple wegens machtsmisbruik

28-04-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Russische toezichthouder beboet Apple wegens machtsmisbruik

Apple krijgt in Rusland een boete van 906,3 miljoen Roebel, omgerekend ruim 10 miljoen euro, wegens machtsmisbruik op de markt voor mobiele applicaties. De boete wordt opgelegd door de Federal Antimonopoly Service (FAS).

De Russische toezichthouder maakt bekend dat het Amerikaanse bedrijf eigen producten op besturingssysteem iOS voorrang heeft gegeven ten opzichte van concurrenten. Dit zorgde voor een oneerlijk voordeel op de markt. De boete volgt na een onderzoek naar Apple, waarin in augustus 2020 werd vastgesteld dat het bedrijf zijn machtspositie heeft misbruikt. Het bedrijf kreeg in eerste instantie alleen opdracht zijn werkwijze aan te passen. Nu krijgt Apple echter toch een boete opgelegd.

Klacht van Kaspersky

De zaak is gaan rollen na een klacht van het Russische bedrijf Kaspersky. Die stelt dat een app voor het monitoren van het schermgebruik van kinderen door Apple uit de App Store is verbannen. In dezelfde periode zou Apple zelf een app met vergelijkbare functionaliteiten hebben uitgebracht.

Apple meldt in een reactie zich niet te kunnen vinden in de lezing van de FAS. Het bedrijf kondigt dan ook aan de boete aan te vechten.

Terug naar nieuws overzicht
Security