Wouter Hoeffnagel - 28 april 2021

Europese toezichthouder pleit voor verbod op biometrische identificatie in openbare ruimte

Europese toezichthouder pleit voor verbod op biometrische identificatie in openbare ruimte image

De European Data Protection Supervisor (EDPS) roept op tot een verbod op het gebruik van biometrische identificatiemiddelen in de openbare ruimte.

De oproep van de EDPS volgt kort op een aantal voorstellen van de Europese Commissie voor het reguleren van kunstmatige intelligentie (AI). De voorstellen moeten Europa laten uitstellen tot een mondiale hub voor betrouwbare AI. De voorstellen moeten enerzijds de veiligheid en grondrechten van mensen en bedrijven waarborgen. Tegelijkertijd moeten zij het draagvlak voor AI, investeringen en innovatie in de EU versterken.

De Europese Commissie stelt onder meer voor kunstmatige intelligentie op basis van risico te categoriseren en op basis hiervan te beoordelen. Technologie met onaanvaardbare risico's moet zo kunnen worden verbonden, terwijl andere risico's met behulp van regelgeving kunnen worden afgedicht. Dit moet onder meer zorgen voor meer inzicht in de wijze waarop algoritmes tot conclusies komen.

Openbare ruimte

De EDPS meldt de voorstellen van de Europese Commissie te verwelkomen, maar ook te betreuren dat eerdere oproepen voor het reguleren van het gebruik van biometrische identificatie in de openbare ruimte niet zijn opgepakt. De EPDS pleit voor striktere regelgeving op dit vlak, onder meer voor gezichtsherkenning, vingerafdrukscanner, stemherkenning, toetsanalyses en andere biometrische- of gedragssignalen.

Ook kondigt de toezichthouder aan het voorstel van de Europese Commissie uitgebreid te gaan analyseren. De EDPS wil zo wetgevers in de EU steunen in het beschermen van de rechten van individuen en de maatschappij als geheel. De focus ligt hierbij op het opstellen van nauwkeurige grenzen voor tools en systemen die risico's kunnen opleveren voor fundamentele rechten op het gebied van gegevensbescherming en privacy.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!