Reuters: EU onderzoekt Europese alliantie rondom halfgeleiders

01-05-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Reuters: EU onderzoekt Europese alliantie rondom halfgeleiders

De Europese Unie (EU) overweegt een alliantie op het gebied van halfgeleiders op te zetten. Onder meer STMicroelectronics, NXP, Infineon en ASML zijn mogelijke deelnemers van de alliantie. Het initiatief moet afhankelijkheid van de EU van buitenlandse chipfabrikanten terugdringen.

Dit meldt Reuters op basis van vier ambtenaren van de EU. Het plan bevindt zich naar verluid nog in een vroegtijdig stadium. Het project wordt mogelijk aangemerkt als een 'Important Project of Common European Interest (IPCEI)'. EU-lidstaten kunnen hierdoor eenvoudiger financiële steun geven aan het project zonder dat dit als staatssteun wordt gezien.

Fabriek voor halfgeleiders

De alliantie is een aanvulling of alternatief op de eventuele komst van een fabriek voor halfgeleiders in de EU. Het marktaandeel van het blok in halfgeleiders moet in 2030 zijn gestegen tot 20%, meldde de Eurocommissaris voor Interne Markt Thierry Breton eerder.

Deze fabriek voor halfgeleiders wordt mogelijk gefinancierd met behulp van buitenlands geld. Dat leidt ook tot zorgen. Zo zegt een Franse hooggeplaatste ambtenaar tegen Reuters dat de EU met een dergelijk plan Europese partijen op de tenen kan trappen. "Indien we op de tenen van Europese spelers trappen, weet ik niet zeker of onze soevereiniteit daarvan iets wint", aldus de bron tegen Reuters.

Ook bronnen binnen de Europese Commissie uiten kritiek op het plan om een dergelijke megafabriek met behulp van niet-Europese bedrijven te bouwen. Partnerships tussen bedrijven uit de EU en buitenlandse partijen wordt als alternatief gezien.

Meer informatie is hier beschikbaar.

Terug naar nieuws overzicht
Hardware