Providers moeten terroristische content van EU binnen uur verwijderen

01-05-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Providers moeten terroristische content van EU binnen uur verwijderen

Het Europees Parlement is akkoord met een nieuwe verordening die providers verplicht terroristische propaganda binnen een uur offline te halen. De nieuwe regel wordt vanaf volgend jaar van kracht.

De verordening heeft specifiek betrekking op content die aanzet tot terrorisme of terrorisme verheerlijkt. Denk hierbij ook aan content die instructies geven voor het fabriceren van onder meer vuurwapens, explosieven en andere wapens.

De wetgeving is gericht op onder meer grote social media-platforms. Zij worden voortaan verplicht terroristische propaganda binnen een uur offline te halen in alle EU-lidstaten indien een bevoegde autoriteit hiertoe bevel geeft. Platforms hoeven zelf echter niet te monitoren of filteren op terroristische content. Er zijn uitzonderingen voor content die voor onder meer journalistieke, wetenschappelijke, educatieve of artistieke doeleinden online worden gepubliceerd.

Er worden sancties ingevoerd voor bedrijven die zich niet aan deze regel houden, die worden afgestemd op de omvang van de organisatie.

 

Terug naar nieuws overzicht