Europese Commissie: Apple hindert concurrentie op muziekstreamingmarkt

30-04-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Europese Commissie: Apple hindert concurrentie op muziekstreamingmarkt

Apple perkt de concurrentie op de markt voor muziekstreamingdiensten in door andere muziekstreamingdiensten verplicht gebruik te laten maken van Apple's eigen betaalsysteem. Dat stelt de Europese Commissie in een voorlopige conclusie in een onderzoek naar Apple. 

Apple beheert niet alleen de App Store, maar biedt ook de muziekstreamingdienst Apple Music aan. Apple rekent een commissie van dertig procent over abonnementen die via zijn betaalsysteem worden afgesloten. De Europese Commissie startte medio 2020 een onderzoek naar de werkwijze van Apple nadat streamingdienst Spotify een klacht indiende. De Europese Commissie stelt dat Apple concurrenten benadeelt door hen te verplichten van Apple's betaalsysteem gebruik te maken voor het afsluiten van abonnementen. Zo krijgen zij met hogere kosten te maken, die zij mogelijk moeten doorberekenen aan klanten.

In de voorlopige conclusie van dit onderzoek wijst de commissie er ook op dat muziekstreamingdiensten die in de App Store worden aangeboden van Apple gebruikers er niet op mogen wijzen dat zij buiten de App Store goedkoper een abonnement kunnen afsluiten. De commissie noemt dit zorgwekkend.

Voorlopige conclusie

Het gaat om een voorlopige conclusie. Apple krijgt nu ruimte zijn visie op de conclusie aan de Europese Commissie kenbaar te maken. Het onderzoek kan uiteindelijk leidde tot een boete voor het Amerikaanse techbedrijf.

Apple heeft in een reactie al laten weten zich niet te kunnen vinden in de kritiek van de Europese Commissie. De argumenten van de commissie zijn volgens het Amerikaanse bedrijf in strijd met eerlijke concurrentie. Ook stelt Apple dat Spotify wil profiteren van de voordelen van de App Store, zonder hiervoor te betalen.

De verklaring van Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging over de conclusie is hier te vinden.

Terug naar nieuws overzicht

Tags

Overheid