Amazon en Microsoft behouden greep op de cloud markt

30-04-2021 | door: Witold Kepinski

Amazon en Microsoft behouden greep op de cloud markt

Uit nieuwe gegevens van Synergy Research Group blijkt dat de bedrijfsuitgaven voor bedrijven in het eerste kwartaal voor cloudinfrastructuurdiensten meer dan 39 miljard dollar bedroegen, een stijging met ruim 2 miljard dollar ten opzichte van het voorgaande kwartaal en een stijging van 37% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020.

Met name voor de derde opeenvolgende kwartaal steeg het groeitempo op jaarbasis, wat ongebruikelijk is voor zo'n grote, snelgroeiende markt. Microsoft wint langzaam terrein op Amazon en het verschil tussen hun marktaandelen is het afgelopen jaar met twee procentpunten verkleind. Samen blijven deze twee marktleiders goed voor meer dan de helft van de wereldwijde cloud-inkomsten. Naast Amazon en Microsoft zijn Alibaba, Google, Tencent en Baidu de top twaalf van spelers met een hogere groei dan de totale marktgroei. De top twaalf wordt afgerond door IBM, Salesforce, Oracle, NTT, SAP en Fujitsu.

Nu de meeste grote cloudproviders hun winstgegevens voor het eerste kwartaal hebben vrijgegeven, schat Synergy dat de kwartaalinkomsten van cloudinfrastructuurdiensten (inclusief IaaS, PaaS en gehoste privécloudservices) 39,5 miljard dollar bedroegen, met een achterblijvende omzet van twaalf maanden tot 140 miljard dollar. Public IaaS- en PaaS-services vormen het grootste deel van de markt en die groeiden met 39 procent in Q1. De dominantie van de grote cloudproviders is nog meer uitgesproken in de public cloud, waar de top vijf 80 procent van de markt beheerst. Geografisch blijft de cloudmarkt sterk groeien in alle regio's van de wereld.

“Amazon en Microsoft hebben hun leidende positie verdiend door zich agressief te richten op het laten groeien van hun clouddiensten, kwartaal na kwartaal, jaar na jaar. Ze blijven elk kwartaal miljarden dollars investeren in het vergroten van hun wereldwijde datacentervoetafdruk, terwijl ze tegelijkertijd hun cloudserviceportfolio's verbeteren”, aldus John Dinsdale, hoofdanalist bij Synergy Research Group. “Deze twee hoeven niet al te veel tijd te besteden aan het kijken in hun achteruitkijkspiegels en zich zorgen te maken over de concurrentie. Dat wil echter niet zeggen dat er geen uitstekende kansen zijn voor andere spelers. Door Amazon en Microsoft buiten beeld te houden, genereert de resterende markt meer dan 18 miljard dollar aan kwartaalinkomsten en groeit het met meer dan 30 procent per jaar voor cloud providers die zich richten op specifieke regio's, aldus Synergy Research Group.

Terug naar nieuws overzicht
Cloud