Cloud infrastructure services zijn in trek

02-05-2021 | door: Witold Kepinski

Cloud infrastructure services zijn in trek

Nieuwe gegevens van Synergy Research Group laten zien dat de bedrijfsuitgaven voor cloudinfrastructuurdiensten in 2020 sterk zijn gestegen, met 35% tot bijna 130 miljard dollar. Ondertussen daalden de bedrijfsuitgaven voor datacenter hardware en -software met 6% tot minder dan 90 miljard dollar. Dit zet een tien jaar durende trend voort van explosieve groei in de cloud en virtuele stagnatie in de markt voor datacenterapparatuur die eigendom is van de onderneming (on-premises).

In 2019 waren de twee markten bijna even groot, maar in 2020 hielp COVID-19 om deze grote verschuiving in wereldwijde IT-activiteiten verder aan te wakkeren. Gedurende het decennium bedroeg de gemiddelde jaarlijkse bestedingsgroei voor datacenters slechts 2% en voor clouddiensten (IaaS, PaaS en gehoste private cloud) 52%.

In 2020 bedroegen de wereldwijde uitgaven aan hardware en software voor datacenters (bestaande uit servers, opslag, netwerken, beveiliging en bijbehorende software) 89 miljard dollar. De belangrijkste segmenten met de hoogste groeipercentages in het afgelopen decennium waren virtualisatiesoftware, Ethernet-switches en netwerkbeveiliging. Het serveraandeel van de totale datacentermarkt bleef stabiel terwijl het opslagaandeel daalde. Binnen de markt voor cloudinfrastructuurservices van 130 miljard dollar waren de belangrijkste segmenten met de hoogste groeipercentages in het afgelopen decennium voornamelijk PaaS - met name database, IoT en analyse. Het IaaS-aandeel van het totaal bleef redelijk stabiel, terwijl het aandeel van beheerde privécloudservices enigszins daalde.

“In de afgelopen tien jaar hebben we een dramatische toename gezien in computermogelijkheden, steeds geavanceerdere bedrijfstoepassingen en een explosie in de hoeveelheid gegevens die wordt gegenereerd en verwerkt, wat heeft geleid tot een steeds grotere behoefte aan datacentercapaciteit. 60% van de servers die nu worden verkocht, gaat echter naar de datacenters van cloudproviders en niet naar die van ondernemingen ”, zegt John Dinsdale, hoofdanalist bij Synergy Research Group. “Wanneer een bedrijf rekenkracht nodig heeft om zijn gegevens te beheren en zijn zakelijke apps uit te voeren, kan het ofwel investeren in zijn eigen datacenterinfrastructuur of kan het gebruik maken van clouddiensten die worden aangeboden door een public cloud provider. Het is duidelijk dat bedrijven met hun portemonnee hebben gestemd over wat voor hen het meest logisch is."

Terug naar nieuws overzicht
Cloud