Inspur, Huawei en ODM zijn de winnaars nu markt voor datacenters

01-05-2021 | door: Witold Kepinski

Inspur, Huawei en ODM zijn de winnaars nu markt voor datacenters

De definitieve gegevens van Synergy Research Group voor 2020 laten zien dat de wereldwijde uitgaven aan datacenterhardware en -software met 4% zijn gestegen ten opzichte van 2019, dankzij een stijging van 22% in de uitgaven voor public cloud infrastructuur, die deze naar een recordhoogte duwde.

Cloudproviders blijven fors investeren in hun datacenters om aan de steeds toenemende vraag naar hun diensten te voldoen. Ondertussen daalden de bedrijfsuitgaven voor hun eigen datacenterinfrastructuur met 6% ten opzichte van 2019, waarbij elk kwartaal van 2020 aanzienlijk lager was dan het jaar ervoor. In termen van marktaandeel vertegenwoordigen ODM's in totaal het grootste deel van de public cloud-markt, waarbij Inspur, Huawei en Dell de leidende individuele leveranciers zijn, die allemaal een vergelijkbaar marktaandeel hebben in het jaar. Qua groei waren Inspur, Huawei en ODM's duidelijk de grote winnaars van het jaar.

De totale inkomsten uit datacenterinfrastructuurapparatuur, inclusief zowel cloud- als niet-cloudhardware en -software, bedroegen 165 miljard dollar in 2020, waarbij de publieke cloudinfrastructuur goed was voor 43% van het totaal. De belangrijkste hardware-georiënteerde segmenten van servers, opslag en netwerken waren samen goed voor 77% van de datacenterinfrastructuurmarkt. OS, virtualisatiesoftware, cloudbeheer en netwerkbeveiliging zorgen voor het saldo. Per segment is Dell de algehele leider in server- en opslagopbrengsten, waarbij Inspur een duidelijke leider is in de verkoop van servers aan openbare cloudproviders. Cisco is dominant in het netwerksegment, terwijl Microsoft sterk op de ranglijst staat vanwege zijn positie in server-OS en virtualisatietoepassingen. Buiten deze vier zijn de andere toonaangevende leveranciers op de markt HPE, Huawei, VMware, Lenovo en IBM.

“De totale markt voor datacenterapparatuur blijft gestaag groeien en we voorspellen dat dit de komende vijf jaar zal blijven groeien. De uitgavenmix van openbare cloudproviders en bedrijven blijft echter aanzienlijk verschuiven ten gunste van de cloud ”, aldus John Dinsdale, hoofdanalist bij Synergy Research Group. “In het serversegment van de markt hebben de leveringen van eenheden aan openbare cloudproviders de bedrijfsvolumes al overtroffen. Momenteel is de waarde van de enterprise server-markt nog groter als gevolg van hogere ASP's, maar ook dat zal snel veranderen naarmate de volumes van public cloud servers blijven toenemen. "

Terug naar nieuws overzicht
Hardware