Redactie - 05 augustus 2021

Cisco biedt compleet inzicht in applicaties

Cisco biedt compleet inzicht in applicaties image

Cisco belooft dat applicaties goed werken, of ze nou in het eigen datacenter draaien, en/of (deels) ergens in een cloud of onderdeel uitmaken van een SaaS-dienst. De integratie van ThousandEyes en Intersight in AppDynamics maakt al het verkeer inzichtelijk en treedt automatisch op als dat nodig is. “Wij hebben die tools eerst in onze eigen bedrijfsvoering gebruikt en waren zo onder de indruk dat we ze hebben ingelijfd”, vertelt Sebastiaan de Haas, Country Lead Cloud Infrastructure & Software bij Cisco Nederland.

De Haas is veertien jaar geleden bij Cisco Nederland in dienst gekomen om het communicatieplatform van het bedrijf ‘smoel te geven’. Het ging daarna vooral over Unified Computing System (UCS) dat elf jaar geleden op de markt kwam en de Application Centric Infrastructure (ACI). Nieuwe technologie – op het vlak van netwerkinrichting en – beheer die het gebruik van applicaties centraal stelt. Het cloud infrastructuur en softwareteam van Cisco brengt dit naar de markt. Drie jaar geleden kreeg hij de kans om deze groep aan te voeren. En hij valt meteen weer met de neus in de boter, want De Haas loopt warm voor nieuwe technische ontwikkelingen. En dat is met de combinatie van AppDynamics (real time performance monitoring; acquisitie in 2017), Intersight (cloud resource management) en ThousandEyes (internet en cloud intelligence platform, acquisitie 2020) zeker het geval.

“Wij hebben destijds UCS zeker niet ontwikkeld om een greep te doen in de servermarkt”, verklaart hij de ontwikkeling die Cisco heeft doorgemaakt: van infrastructuur (de basis van het bedrijf met routers en switches), via infrastructuurbeheer, via applicatiemanagement naar het bieden van een compleet inzicht in het gedrag van applicaties binnen hybride infrastructuren. Van ‘ijzerboer’ naar softwarebedrijf, leverancier van tools voor optimaal beheer van infrastructuur en applicaties binnen die infrastructuren. Dat is begonnen met UCS; toen zagen we dat we moesten helpen een multicloud strategie inhoud te geven door een software designed platform te bieden.”

Het hele pad
“Weet je hoe het nu gaat als blijkt dat een applicatie niet de gewenste ervaring biedt”, vraagt De Haas retorisch? “Dan worden de applicatiebeheerder, de infrastructuurbeheerder, en de cloud-beheerder bij elkaar in een hok gestopt met de opdracht heel snel met een oplossing te komen. Maar we hebben het dan wel over een Orwelliaans drama, want al die beheerders hebben allemaal hun eigen tools, ieder ziet zijn eigen waarheid en elk individu is er eigenlijk alleen maar op uit om aan te tonen dat het niet aan hem ligt. Als je ze nou een gezamenlijk dashboard biedt, dan kun je die fase al overslaan. Daarmee win je tijd en het is een gouden regel in applicatie-ervaring dat snelheid allesbepalend is. Als een potentiële koper op een website te lang moet wachten of merkt dat iets hapert, dan is hij binnen een minuut actief op de website van de concurrent.”

Dat gezamenlijke dashboard vinden we in ThousandEyes binnen AppDynamics Dash Studio in combinatie met Intersight. “Het is een softwarelaag die het hele pad in kaart brengt dat het applicatieverkeer aflegt. Daarbij maakt het niet uit of het een SaaS-toepassing betreft of dat (een deel van) de applicatie zich in een private of public cloud afspeelt; ook binnen de netwerken van de cloud-dienstverleners waarover een bedrijf geen beheer uitvoert, maar wel verantwoordelijk blijft voor zijn dataverkeer, laten we zien of en wat er misgaat.”

Meer dan monitoring
Maar, maak niet de fout ThousandEyes een monitoring-tool te noemen. “Het is veel meer dan dat”, legt De Haas uit. “De tooling bezit intelligentie. Het spoort niet alleen de mankementen op, maar geeft ook aan welke oplossing nodig is en zal dat, indien gemachtigd, ook zelf doen. Je krijgt end-2-end zichtbaarheid tot aan elke applicatie, infrastructuur en service buiten de directe controle van een organisatie. Deze integratie biedt een gemeenschappelijke taal voor netwerk-, applicatie- en cloudteams om snel problemen te isoleren en op te lossen binnen het complete, digitale ecosysteem.”

De oplossing draagt ertoe bij dat de gouden regels van applicatiebeheer worden uitgevoerd: beschikbaarheid (als de applicatie niet bereikbaar is, houdt alles op), minimale vertraging (niemand zit op draaiende wieltjes te wachten), en security (voorkomen van datalekken). “We bieden een compleet beeld dat helpt de bedrijfsvoering te optimaliseren. Dat merk je ook in de praktijk, wij zitten vaak met C-level rond de tafel. Simpel gezegd: om de pijn te bestrijden die ze ondervinden bij applicaties die niet de gewenste ervaring bieden. IT gaat niet meer om de techniek, maar om de bedrijfsvoering.”

Tegenwoordig, nu veel mensen thuiswerken, moeten bestuurders van organisaties hun medewerkers een goede digitale werkervaring bieden, én hun klanten. “Als medewerkers niet kunnen werken door beperkt applicatieverkeer, dan verlies je productiviteit. Als klanten strubbelingen ervaren, dan ben je ze kwijt”, onderstreept De Haas het belang van AppDynamics Dash Studio met ThousandEyes erin geïntegreerd.

Ontzorging
Wat hebben de partners eraan? Daar hoeft De Haas niet lang over na te denken. “Ze kunnen zich ermee onderscheiden op de markt, want wij zijn de enige die zo’n breed en diepgaand portfolio bieden. Het zorgt ervoor dat zij een hogere mate van ontzorging kunnen bieden aan hun klanten. En dat is wat organisaties willen. Zij geven aan welke digitale bedrijfsprocessen dienen te worden uitgevoerd en onze partners moeten dat ten eerste mogelijk maken, en ten tweede ervoor zorgen dat die processen vlekkeloos verlopen. Onze partners kunnen hiermee goede ervaringen bij medewerkers en eindklanten garanderen. En dat gebeurt al volop. Vrijwel elke financiële instelling in Nederland gebruikt onze nieuwe oplossing. Ook tal van bedrijven in andere branches werken ermee.”

Auteur: Witold Kepinski en Teus Molenaar

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!