Hans van Ditmarsch wordt hoogleraar Artificiële Intelligentie bij Open Universiteit

Hans van Ditmarsch

11-05-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Hans van Ditmarsch wordt hoogleraar Artificiële Intelligentie bij Open Universiteit

Het College van bestuur van de Open Universiteit benoemt Hans van Ditmarsch tot hoogleraar Artificiële Intelligentie bij de faculteit Bètawetenschappen. De benoeming heeft een omvang van 1 fte voor vijf jaar en gaat in per 1 juni 2021.

Hans van Ditmarsch maakt deel uit van de vakgroep Informatica en binnen die vakgroep leiding geven aan het onderzoek op het gebied van Artificiële intelligentie. Artificiële intelligentie is een technisch onderzoeksveld dat zich richt op het ontwikkelen en gebruiken van algoritmen en modellen voor de uitvoering van taken waarvoor intelligente systemen nodig zijn. Die slimme systemen kunnen geautomatiseerd beslissingen nemen, zelf leren op basis van data of zelf redeneren. Toepassingen vind je bijvoorbeeld in slimme zorgsystemen, of algoritmes die beelden kunnen interpreteren of berichten op de sociale media kunnen analyseren. De laatste jaren is de thematiek uitgebreid en moeten de algoritmes ook transparant en uit te leggen zijn (responsible AI). De nieuwe leerstoel Artificiële intelligentie richt zich op deze technische aspecten, maar samenwerking met andere disciplines, belanghebbenden of professionals is essentieel.

Ontwikkeling van een masteropleiding AI

Daarnaast zal de leerstoelhouder bijdragen aan de masteropleiding Artificiële Intelligentie die momenteel in ontwikkeling is. Dit masterprogramma kent drie lijnen: algoritmes die leren van data (machine learning, deep learning), algoritmes die kunnen redeneren op basis van modellen en onzekerheid (Bayesian models, and model-based AI), en algemene en inzichtelijke (transparent) AI. Van Ditmarsch zal bijdragen aan de kwaliteit van masterthesissen binnen dit programma en het verbinden van het thesisonderzoek met het onderzoeksprogramma van de leerstoel.

Op basis van het onderzoek van de leerstoel zullen technologieën en systemen ontwikkeld worden voor verschillende complexe, 'real world' taken. Daarbij wordt de expertise van de AI onderzoekers ingezet. Deze expertise varieert van deep learning en reinforcement learning, toepassingen in cybersecurity en Bayesiaanse modellen tot aan responsible AI. De focus van de leerstoel bestrijkt dus het veld van modellering tot machinaal leren, van theorie tot toepassingsgerichte methodologieën.

Terug naar nieuws overzicht