Google Arts & Culture wil bedreigde talen behouden met AI

11-05-2021 | door: Witold Kepinski

Google Arts & Culture wil bedreigde talen behouden met AI

Gemiddeld sterft er elke veertien dagen een taal uit. Van de 7000 talen die wereldwijd gesproken worden, dreigen er momenteel meer dan 3000 te verdwijnen. Om bedreigde talen te beschermen, lanceert Google Arts & Culture Woolaroo - een open-source foto-vertalingsplatform aangedreven door Google Cloud.

Die nieuwe ontwikkeling stelt gebruikers in staat om bedreigde talen te ontdekken door simpelweg foto's te maken van de wereld om hen heen.

De Woolaroo-app werd gebouwd met behulp van Vision AI en stelt gebruikers in staat om:

  • Bedreigde talen en de wereld om hen heen te verkennen aan de hand van foto's. Google Cloud Vision API ontleent inzichten aan de gemaakte foto’s met behulp van AutoML en classificeert snel afbeeldingen in miljoenen vooraf gedefinieerde categorieën;
  • Uitspraken van beeldobjecten te vertalen en te ontvangen in tien bedreigde talen, waaronder Calabrisch Grieks, Louisiana Creools, Maori en Jiddisch;
  • Een eenvoudig platform voor taalorganisaties te creëren om bedreigde talen vast te leggen, te bewaren en te delen met hun gemeenschappen. Talen kunnen regelmatig worden bijgewerkt om aan te sluiten bij wat gemeenschappen willen.
Terug naar nieuws overzicht