Redactie - 19 mei 2021

De rol van de partner rondom cloud wordt volgens Altaro alleen maar belangrijker

De rol van de partner rondom cloud wordt volgens Altaro alleen maar belangrijker image

De toekomst is zeker niet volledig ‘cloud’, verwacht Colin Wright, Vice President EMEA van backup-specialist Altaro. Er komen allerlei hybride vormen waarin ruimte blijft voor ‘on premise’. Maar de vraag naar cloud-technologie groeit wel, en zal dat volgens hem ook na Covid blijven doen. In dat speelveld is de rol van de partner belangrijker dan ooit.

Colin Wright begint het interview met een vraag. “Als je nu een bedrijf begint, wat zet je dan op locatie, wat zet je in de cloud van een MSP en wat in de public cloud?” Het antwoord is volgens hem niet te geven, het hangt van veel factoren af. “Een zorginstelling zal zijn data in eigen land moeten houden. Dus dat is wel een belangrijke beperking, als je naar de toekomst kijkt, want public-cloud-leveranciers gaan echt niet in elk land datacenters bouwen. Er blijft een mix bestaan met daarin ook ‘on premise’ en onder meer een aparte cloud vanuit een vendor, wat je steeds vaker ziet.”

Na Covid
De Covid-pandemie heeft uiteraard gevolgen voor ontwikkelingen op het gebied van cloud. “Het laatste jaar hebben we een enorme sprong gemaakt als het gaat om remote werken. Aan de kant van networking en VPN is er heel veel gebeurd. De technologie bestond al langer, maar het is nu echt geadopteerd. Als Covid straks voorbij is, gaan bedrijven zich afvragen of ze weer terug naar kantoor gaan. Het antwoord is waarschijnlijk: gedeeltelijk. Er komen hybride modellen, met gebruikers die steeds mobieler worden. Er zal nog meer behoefte ontstaan aan consumptiemodellen, zonder eigenaar te worden van hardware en software. Die ontwikkelingen zullen cloudtechnologie alleen nog maar verder vooruitduwen.”

‘On premise’ is nog lang niet dood. “Op MKB-niveau is het in sommige gevallen mogelijk om volledig naar cloud over te stappen. Maar worden alle legacy-applicaties binnen korte tijd vervangen? Ik verwacht het niet. Het zou zelfs kunnen dat we over tien jaar meer on premise doen, omdat vooral grote bedrijven weer meer controle willen.”

Succesvolle partners
Maar hoe de toekomst er ook uit gaat zien, er zijn genoeg kansen voor partners. Juist omdat de eindklant zoveel mogelijkheden heeft, is er behoefte aan partners die de cloud omarmen en zo klanten kunnen adviseren. “We zien allerlei verschillende soorten partners succesvol zijn, omdat ze dicht bij hun corebusiness blijven en tegelijkertijd een complete oplossing en de diensten eromheen kunnen leveren. Daarnaast merken we in alle landen dat er steeds meer samenwerkingen ontstaan tussen partners onderling, die elkaars kennis aanvullen. Een erg positieve ontwikkeling.”

Overname door Hornetsecurity
Altaro werd begin dit jaar overgenomen door Hornetsecurity, aanbieder van e-mail-cloud security. Het is iets waar Wright blij mee is, omdat beide bedrijven elkaar uitstekend aanvullen. Wright: “Zij zijn heel sterk in Duitsland en Zwitserland, wij hebben in andere regio’s een bekendere naam.” Maar hij doelt vooral op de manier waarop de producten complementair zijn. “Wij doen backup, onder meer van Office 365. Zij zijn sterk in email-archivering en spamfiltering. Wij konden onze klanten tot nu toe nooit helpen met archivering en zij die van hen niet met backup. De komende twee kwartalen gaan we de producten echt combineren. We gaan accelereren op de ontwikkeling en zijn daar ook volop mensen voor aan het aantrekken. Het gebruiksgemak en de simpliciteit blijven daarbij heel belangrijk. Hetzelfde geldt voor de rol van het kanaal.”
De samenwerking zal de komende tijd steeds hechter worden, maar de merknaam Altaro zal, in ieder geval in de Benelux, niet verdwijnen, geeft Wright aan. Distributeur CloudLand had beide merken al in het porfolio. Wright: “Zij weten als geen ander hoe complementair we aan elkaar zijn.”

Auteur: Johan van Leeuwen

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!