Redactie - 11 mei 2021

AP verzwaart toezicht op gemeente Hellevoetsluis

AP verzwaart toezicht op gemeente Hellevoetsluis image

De AP heeft besloten het toezicht op de gemeente Hellevoetsluis te verzwaren. De AP heeft zorgen of deze gemeente de (gevoelige) gegevens van de inwoners wel voldoende beschermt. De betreffende gemeente wordt daarom verplicht elke 3 maanden een uitgebreide rapportage aan de AP te verstrekken. Aanleiding zijn signalen over overtredingen van de privacywet. Verder constateert de lokale Rekenkamer dat er na dik 2 jaar AVG nog geen privacybeleid was vastgesteld.

Ook stelt het rapport (PDF) van de Rekenkamer dat de zowel de onafhankelijkheid als de informatiepositie van de interne toezichthouder, de functionaris gegevensbescherming (FG), onvoldoende waren geborgd.

De wet verbindt duidelijke eisen aan de positionering van een FG. Zo is het essentieel dat de FG onafhankelijk kan toezien op de naleving van de AVG in de betreffende organisatie.

Gemeenteraad en College B&W
De AP heeft gesprekken gevoerd met zowel de gemeenteraad als het gemeentebestuur. De AP heeft de burgemeester aangesproken op de gang van zaken en het belang van juiste inrichting van intern toezicht onderstreept.

Dit heeft de zorgen over de positie van de FG niet weggenomen. Een FG moet op onafhankelijke wijze kunnen functioneren om erop toe te zien dat de rechten van burgers effectief kunnen worden uitgeoefend.

Het is aan de gemeente om aan de slag te gaan met de risico’s die de FG signaleert. De AP heeft besloten een jaar lang de vinger aan de pols te houden en het AVG-beleid van deze gemeente nauwgezet te volgen.

Verzwaren van toezicht
Het is de bevoegdheid van een inspectie of een toezichthouder te bepalen welke vorm en welke intensiteit van toezicht noodzakelijk is.

Om de (gevoelige) informatie van inwoners te beschermen, is snelheid essentieel. Daarom is besloten voor een interventie die direct ingezet kan worden; het verzwaren van het toezicht.

De AP heeft de gemeente gesommeerd om een jaar lang elk kwartaal een voortgangsrapportage te sturen over de maatregelen die de gemeente neemt om aan de AVG te voldoen.

Het doel is dat de gemeente zorgdraagt voor een veilige en betrouwbare verwerking van persoonsgegevens van de inwoners van deze gemeente.

De AP sluit een nader onderzoek niet uit. Dat kost echter veel tijd. Inmiddels heeft de gemeente de eerste rapportage aangeleverd.

Intern toezicht verplicht
Een gemeente is verantwoordelijk voor het opstellen en het uitvoeren van het privacybeleid. Net als alle overheden is een gemeente verplicht om een FG aan te stellen; een onafhankelijke, interne privacy-functionaris. De FG ziet toe op de naleving van het privacybeleid en adviseert over privacyrisico’s.

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom moet de FG in een vroeg stadium betrokken worden en toegang hebben tot alle relevante informatie. Op die manier wordt de organisatie in staat gesteld maatregelen te nemen en de persoonsgegevens van burgers en klanten te beschermen.

Rapportage_Hellevoetsluis - Implementatie AVG - DEF.pdf

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!