Klanten van VodafoneZiggo mogen eind deze maand eigen modem gebruiken

11-05-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Klanten van VodafoneZiggo mogen eind deze maand eigen modem gebruiken

Na KPN maakt ook kabelaar VodafoneZiggo het mogelijk voor klanten om hun eigen modem te gebruiken in plaats van de standaard modem van de operator. Dat geeft hen de keuze om een toestel aan te schaffen dat bijvoorbeeld een beter wifi-bereik heeft, of bepaalde opties heeft voor gevorderde gebruikers.

De wijziging komt er door een oordeel van de Nederlandse Geschillencommisie en werd opgemerkt door Tweakers. In het kort stelt de commissie dat een klant hun eigen modem en router moeten kunnen aansluiten op een coax-aansluiting en dat de provider het gebruik van een eigen modem mogelijk moet maken. De Geschillencommissie verwijst in haar besluit naar richtlijnen van de Europese telecomtoezichthouder Berec. Daar klinkt het dat de klant vanaf het aansluitpunt eigenaar is van het netwerk, en dat dat aansluitpunt nog voor de modem ligt.

Meer gemak, maar minder keuze

Internetproviders in Nederland zijn doorgaans niet al te enthousiast om klanten hun eigen keuze te geven daarin. Als alle klanten min of dezelfde modem hebben (er zijn wel varianten mogelijk, bijvoorbeeld zonder wifi) dan maakt dat het beheer van het netwerk bijvoorbeeld gemakkelijker. Maar het beperkt ook de markt. Zo kunnen aanbieders van modems zoals AVM (bekend van de Fritzbox) hun toestellen uitsluitend aanbieden bij gebruik van alternatieve providers zoals Edpnet.

In samenwerking met Data News

Terug naar nieuws overzicht
Hardware