Redactie - 17 mei 2021

Leaseweb Global onderschrijft Europese Roadmap voor next-gen cloud edge

Leaseweb Global onderschrijft Europese Roadmap voor next-gen cloud edge image

Leaseweb Global, een bedrijf op het gebied van hosting- en clouddiensten, heeft vandaag zijn volledige ondersteuning aangekondigd voor de Europese Roadmap voor industriële technologie voor een geavanceerd cloud-edge aanbod. De details hiervan zijn vrijgegeven in de aankondiging van de industriële strategie van de Europese Commissie.

De Roadmap schetst een duidelijk pad naar marktinnovatie en wereldwijd leiderschap op het gebied van cloud computing en edge computing. De Europese Commissie zal de Roadmap gebruiken voor de bepaling van financieringsprioriteiten, die de ontwikkeling van de cloudmarkt in de Europese Unie versnellen. Het opstellen van deze Roadmap zal er ook voor zorgen dat de EU de volgende generatie van Europese cloud- en edge-mogelijkheden uitbouwt, waardoor Europa zich op het wereldtoneel kan profileren met de bouw van een cloud-ecosysteem voor de lange termijn.

Als medeauteur van het belangrijke strategierapport heeft Leaseweb nauw samengewerkt met andere Europese toonaangevende organisaties uit de branche om investeringsprioriteiten en aanbevelingen te identificeren. De steun van Leaseweb sluit aan bij de voortdurende inzet van het bedrijf voor het Europese cloud-ecosysteem en het bevorderen van het concurrentievermogen, de innovatie en de veiligheid hiervan op wereldwijde schaal.

De Roadmap is mede opgesteld door 27 toonaangevende organisaties uit de Europese cloudsector en is onlangs gepresenteerd aan EU-commissaris Thierry Breton. Het document bevat strategische investeringsprioriteiten en aanbevelingen om de ontwikkeling en invoering van concurrerende, veilige, betrouwbare en klimaatneutrale cloud- en edge-diensten in de EU te versnellen.

Uit de Roadmap komen drie primaire investeringspijlers naar voren:

  • Leiderschap op gebieden die vorm zullen geven aan het Europese cloud- en edge-aanbod en die dat op de wereldmarkt onder de aandacht zullen brengen
  • Vernieuwing en uitbreiding van de fundamenten onder de infrastructuur in heel Europa
  • Onafhankelijke en sectorspecifieke diensten aan eindgebruikers mogelijk maken

Europa is al een belangrijke afnemer van technologieën voor cloud computing. Momenteel maakt 36% van de bedrijven op het hele continent gebruik van clouddiensten, wat in Europa alleen al in het afgelopen jaar ongeveer 54 miljard euro aan directe clouduitgaven heeft opgeleverd. De verwachting is bovendien dat dit cijfer in 2023 zal zijn verdubbeld. Dit biedt een enorme kans voor Europese spelers in de cloudsector om te innoveren op gebieden die nu al topprioriteiten zijn voor de EU: naleving, beveiliging, privacy, een grotere nadruk op open Europese samenwerking en transparantie, maar ook het opheffen van beperkingen door cloud lock-in, en natuurlijk een efficiënte omgang met energie en hulpbronnen – een prioriteit die onlangs werd benadrukt in het pact voor klimaatneutrale datacenters.

Gezamenlijk heeft het blok zich een ambitieus doel gesteld om de uitstoot van broeikasgassen voor 2034 met 55% te verminderen en klimaatneutraliteit te bereiken. Hiervoor zal de markt steeds meer streven naar energie-efficiënte cloudinfrastructuur en -diensten. Cloud computing en edge computing – de ruggengraat van de huidige en toekomstige digitale economie – kunnen een belangrijke rol spelen om deze belangrijke, maar ook ambitieuze doelen te behalen.

Cloud computing zelf komt voort uit het streven naar grotere efficiëntie en optimaal gebruik van overcapaciteit. Daarom kan het een leidende rol spelen bij de bestrijding van klimaatverandering, door milieuoverwegingen mee te nemen in zijn berekeningen. Met deployments “at the edge” kan de sector het dataverkeer helpen verminderen, en zo ook de daaruit voortvloeiende uitstoot aan broeikasgassen.

Con Zwinkels, CEO van Leaseweb, over het rapport en de aankondiging van de Roadmap: “Wij zijn er trots op dat wij konden meewerken aan de ontwikkeling van deze Roadmap, in een zeer belangrijke fase in de geschiedenis van de cloudindustrie in Europa. Dit gezamenlijk initiatief van de industrie en de Commissie om beleidslijnen en investeringsprioriteiten vast te stellen, helpt om ervoor te zorgen dat Europa een technologisch concurrentievermogen voor de lange termijn opbouwt. Als Europa de aanbevelingen uit ons rapport uitvoert, zal het continent een cloud- en edge-ecosysteem ontwikkelen dat tot de wereldtop behoort. Leaseweb is trots op zijn bijdrage aan dit rapport en kijkt uit naar verdere samenwerking en innovatie.”

Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024 Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024
Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!