Vertiv introduceert Dynamic Grid Support voor Vertiv Liebert EXL S1 UPS

18-05-2021 | door: Wouter Hoeffnagel

Vertiv introduceert Dynamic Grid Support voor Vertiv Liebert EXL S1 UPS

Vertiv, wereldwijde leverancier van bedrijfskritische infrastructuur en connectiviteitsoplossingen, introduceert een Dynamic Grid Support functionaliteit voor de Vertiv Liebert EXL S1 noodstroomvoorziening (UPS) geïntroduceerd. In combinatie met de Vertiv HPL lithium-ion batterijmodule zet het bedrijf hiermee de eerste geïntegreerde single-vendor oplossing op de markt die beheerfeatures van het elektriciteitsnet koppelt aan de voordelen van UPS en lithium-ion batterijen.

Vertiv Liebert EXL S1 met Dynamic Grid Support stelt energie-intensieve industrieën in staat UPS-systemen op een proactieve manier te gebruiken. Met de opkomst van hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind, naast de conventionele wijzen van stroomopwekking, zijn nieuwe services voor energieopslag noodzakelijk om duurzaamheidsdoelstellingen te halen, extra inkomsten te genereren en de energierekening omlaag te brengen. De inzet van de UPS met Dynamic Grid Support en lithium-ion batterijen bij instabiliteit in het elektriciteitsnet draagt bij aan het verlagen van de CO2-voetafdruk en aan de transitie naar groene energie. De oplossing voorkomt de onbalans die kan ontstaan bij hernieuwbare energiebronnen. Deze onbalans is te danken aan fluctuaties in de hoeveelheid opgewekte energie, omdat het nu eenmaal niet altijd hard waait en zonnig is. De aanvoer van elektriciteit is hiermee gegarandeerd, zonder dat je concessies doet op het gebied van duurzaamheidsambities.

Vertiv HPL lithium-ion batterijmodule

De Vertiv HPL lithium-ion batterijmodule, die binnenkort beschikbaar is in de EMEA-regio, is compatibel met de meeste huidige en legacy drie-fasen UPS-systemen van Vertiv. Vertiv was een early adopter van lithium-ion batterijen voor het datacenter. Met de Vertiv HPL (High Power Lithium) oplossing zet Vertiv zijn eerste aanbod op de markt met eigen batterij beheersysteem voorzien van features die specifiek voor moderne datacenters zijn ontworpen. Denk hierbij aan geoptimaliseerde interfaces, geïntegreerde bedieningsmechanismen en verbeterde toepassingsmogelijkheden.

Giovanni Zanei, global offering management director voor de AC Power businesslijn bij Vertiv, zegt: “Nu digitalisering wereldwijd verder toeneemt, is het noodzakelijk onze klanten te ondersteunen met oplossingen die hen niet alleen helpen bij de adoptie van alternatieve technologieën in het kader van de stroomvoorziening. We moeten hen ook in staat stellen om geld te verdienen aan hun bestaande assets. Deze ontwikkeling is niet alleen van kritiek belang voor organisaties, maar ook voor onze planeet. Duurzame oplossingen voor de groeiende digitale consumptie zijn een belangrijk onderdeel van alle internationale inspanningen om de gevolgen van klimaatverandering te beheersen en een duurzame infrastrcutuur te bouwen voor de toekomst.”

Verschuivende energielandschap

Datacenters en andere vitale infrastructuren, zoals telecomnetwerken, Industry 4.0 fabrieken en luchthavens, spelen een belangrijke rol in het verschuivende energielandschap. Er dienen zich nieuwe manieren aan om duurzaam te zijn, inkomsten te genereren en energiekosten te verlagen. Uit een recent onderzoek van het IEA blijkt dat tech-bedrijven een grote rol kunnen spelen in het stroomlijnen van het elektriciteitsverbruik. Grote technologiebedrijven kunnen door flexibeler te opereren het voortouw nemen als het gaat om decarbonisering van het stroomnet. Denk hierbij aan het verschuiven van workloads naar batterijopslag of andere energiereserves om hernieuwbare energiebronnen aan te vullen. Zij kunnen echter ook een rol spelen in het beheersen van de vraag naar energie (demand response).

Liebert EXL S1 met Dynamic Grid Support voorziet in statische en dynamische frequentieregulering door de input van stroom en het laden/ontladen van batterijen te controleren gebaseerd op activeringsdrempels. Deze oplossing ondersteunt tevens services voor het beheren van de vraag naar stroom als de aansturingscommando’s voor het moduleren van de reactie van de UPS betrekking heeft op de flexibiliteit van de controle op de energiebehoefte.

Kritieke workloads ondersteunen bij uitval

Specifieke controlemechanismen handhaven de noodzakelijke niveaus van energie in de batterijen om kritieke workloads te kunnen ondersteunen in geval van uitval. Wanneer de Dynamic Grid Support modus operationeel is, reageert de UPS snel naar de controlecommando’s van het elektriciteitsnet. De totale reactietijd tussen het detecteren van de afwijking in de frequentie - die nodig is om het controlemechanisme in werking te zetten - en het moment waarop de UPS het benodigde stroomniveau heeft geleverd is 500 milliseconden. Dit stelt organisaties in staat hun bedrijfskritische applicaties te beschermen met stabiele stroomvoorziening. Tevens worden stroomnetbeheerders geholpen om variaties in systeem frequenties te stabiliseren, die optreden als gevolg van het toenemende gebruik van hernieuwbare energiebronnen.

Vertiv Liebert EXL S1 met Dynamic Grid Support is per direct beschikbaar in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA). Het thema Dynamic Grid Support komt uitgebreid aan de orde tijdens een webinar van branchegroep IT Infra op 20 mei aanstaande. Meer informatie is hier beschikbaar. Download hier de whitepaper 'How to Maximize Revenues from Your Data Centre Energy Storage System with Grid Interactive UPS'.

Terug naar nieuws overzicht
Datacenters