Wouter Hoeffnagel - 25 mei 2021

Patiëntendossiers van failliete ggz-instelling aangetroffen in kelder

Patiëntendossiers van failliete ggz-instelling aangetroffen in kelder image

Patiëntendossiers van 8.500 patiënten van ggz-instelling Riagg Rijnmond, dat in 2014 failliet ging, zijn aangetroffen in een kelder in een voormalig bedrijfspand in Schiedam. De huidige bewoner trof cd's met de gegevens aan en trok hierover aan de bel.

NRC meldt dat de schijven, die door de krant aan Parnassia zijn overgedragen, dateren uit de periode 2007 tot 2011. Een deel van de dossiers op de cd's zijn van patiënten die destijds minderjarig waren. Naast patiëntendossiers zijn ook onder meer bsn-nummers en kopieën van identiteitsbewijzen aangetroffen.

Wie is verantwoordelijkheid?

Het is onduidelijk waarom de gegevens niet zijn vernietigd. Een deel van Riagg Rijnmond is overgenomen door GGZ Delfland. Deze partijen stelt dat de curator die de zaak heeft afgehandeld verantwoordelijk is. Een tweetal hoogleraren gezondheidsrecht onderschrijven dit tegenover NRC.

De curator stelt op zijn beurt echter nooit op de hoogte te zijn geweest over het bestaan van de cd's. Ook wijst de curator erop dat Parnassia, die werkzaamheden van Riagg Rijnmond na het faillissement heeft overgenomen, nog twee maanden actief is geweest in het pand. In deze periode zou Parnassia de verantwoordelijkheid hebben overgenomen voor de gegevens in het pand. Parnassia meldt het datalek namens de curator te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!