Wouter Hoeffnagel - 26 mei 2021

Gartner: Chiptekort houdt aan tot tweede kwartaal van 2022

Gartner: Chiptekort houdt aan tot tweede kwartaal van 2022 image

Het wereldwijde tekort aan halfgeleiders houdt de rest van 2021 aan, voorspelt Gartner. Het onderzoeksbureau verwacht dat het tekort in het tweede kwartaal van 2022 afneemt.

"Het tekort aan halfgeleiders zal de leveranciersketen ernstig verstoren en de productie van veel soorten elektronische apparatuur in 2021 beperken. Foundries verhogen de prijs van wafers, waardoor chipbedrijven eveneens hun prijzen verhogen", licht Kanishka Chauhan, principal research analist bij Gartner.

Ook tekorten in leveranciersketen

Het tekort begon met chips voor onder meer power management, displays en microcontrollers die in 8-inch chipfabrieken worden geproduceerd, die een beperkte productiecapaciteit kennen. Ook aan chips voor andere apparaten zijn inmiddels echter tekorten ontstaan. Daarnaast wijst Gartner op capaciteitsproblemen en tekorten in de leveranciersketens van chipfabrikanten. Zo zijn er onder meer tekorten aan substraten, draadbinding, passieve componenten en testcapaciteit. Gartner omschrijft deze sector als gecommoditiseerd, waardoor er weinig flexibiliteit is voor kortetermijninvesteringen in extra productiecapaciteit.

Gartner verwacht dat de meeste tekorten in het tweede kwartaal van 2022 zijn opgelost. Wel verwacht het onderzoeksbureau dat het tekort aan substraten tot het vierde kwartaal van 2022 aanhoudt.

 

Risico's minimaliseren

Gartner adviseert OEM'ers die direct of indirect afhankelijk zijn van chips om vier maatregelen te nemen om risico's en omzetverlies te minimaliseren:

  • Vergroot het zicht op de leveranciersketen: het chiptekort maakt het noodzakelijk om het zicht op de leveranciersketen te vergroten tot verder dan de leverancier op halfgeleiderniveau. Dit is kritiek voor het voorspellen van problemen en bottlenecks in de levernaciersketen en voorspellen wanneer tekorten opossen.
  • Garandeer levering met een 'companion'-model en/of investeringen vooraf: OEM's met kleinere en kritieke vereisten aan componenten kunnen partners zoeken met gelijksoortige bedrijven en gezamenlijke chipfabrikanten benaderen om meer gewicht te hebben. Indien de schaal dat toestaat kunnen investeringen vooraf in een gecommoditiseerd onderdeel van de leverancierketen en/of chipfabrieken leveringen op de lange termijn garanderen.
  • Monitor bepalende indicatoren: hoeveel geen enkel relevante meetwaarden op zichzelf voorspelt hoe het tekort zich gaat ontwikkelen, kan een combinatie van relevante meetwaarden helpen de organisatie in de juiste richting te sturen. "Aangezien het huidige chiptekort een dynamische situatie is is het essentieel te begrijpen hoe deze zich op continue basis ontwikkelt. Het monitoren van bepalende indicatoren zoals investeringen, voorraden en de omzet van de halfgeleiderindustrie kunnen een vroegtijdige indicator zijn van omstandigheden met voorraden, helpt organisaties up-to-date te blijven en geeft inzicht in de groei van de markt als geheel", zegt Guarav Gupta, research vice president bij Gartner.
  • Diversifieer leveranciers: het vinden van meerdere bronnen voor chips en/of OSAT-partners vergt een investering. De stap kan risico's echter aanienlijk terugdringen. Het creëren van strategische en hechte relaties met distributeurs, resellers en handelaren kan helpen componenten waar urgent behoefte is in kleine volumes te verkrijgen.

Meer informatie is beschikbaar in “Semiconductor Inventory Analysis Worldwide, 1Q21 Update,” “Expert Insight Video: Global Chip Shortage Impacting the Automotive Sector,” and “Quick Answer: What Supply Chains at OEMs Dependent on Semiconductors Must Do in Wake of Current Chip Shortages.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!