Synology: NAS vormt vitale component voor locatie-onafhankelijk werken

Victor Wang, Synology

Synology: NAS vormt vitale component voor locatie-onafhankelijk werken

Richard Weyts, Synology

25-05-2021 | door: Martijn Kregting

Synology: NAS vormt vitale component voor locatie-onafhankelijk werken

Opslag-aanbieder Synology heeft zijn NAS-portfolio de afgelopen jaren uitgebreid om het complete zakelijke kanaal te bedienen, van SOHO tot en met enterprise. Zo heeft de aanbieder inmiddels complete storage-systemen inclusief eigen hard drives, met service-contracten die ondernemingen verder ontzorgen. Kanaalpartners vormen een vitaal onderdeel van Synology’s B2B-bereik, vertellen Victor Wang en Richard Weyts. “Zij vormen onze link met de eindklant, waarbij Synology onderscheid toevoegt met onder meer rijke features, een intuïtieve interface, robuuste betrouwbaarheid, kosten-efficiency en een single point of contact.”

Victor Wang is sinds maart 2021 vanuit Parijs General Manager voor de Benelux-regio, Frankrijk, Zuid-Europa en Afrika. Hij ziet het als een interessante uitdaging om Synology in al deze diverse markten met hun eigen talen, cultuur en technologie- adoptie op de voorgrond te krijgen als een merk voor ondernemingen van elke omvang. “De Benelux is wat dat betreft een belangrijke markt. Nederland is hierbinnen de markt met wellicht wereldwijd het hoogste bewustzijn als het gaat om het nut en gebruik van NAS-omgevingen.”

Die Nederlandse markt bestaat voor Synology uit twee te onderscheiden markten, B2C en B2B, met elk hun eigen partnerkanaal. “We hadden al goede relaties met en goed ingevulde portfolio’s voor beide kanalen”, vertelt Richard Weyts, Sales Manager Benelux. “De afgelopen jaren hebben we echter hard gewerkt aan ons onderscheid voor de B2B-markt, zodat onze partners daar met een duidelijk verhaal naar organisaties toe kunnen stappen. Dat resulteerde de afgelopen jaren in groei met dubbele cijfers.”

Uitbreiding portfolio
Het onderliggende portfolio, is recent weer uitgebreid. Synology kwam in mei voor mkb-bedrijven met de RackStation RS2421+ en RS2421RP+ met 12 sleuven en de RackStation RS2821RP+ met 16 sleuven. Deze kosten-effectieve ‘general purpose’ opslagoplossingen zijn geoptimaliseerd voor back-ups van grootschalige infrastructuren, bestandsserverfuncties op bedrijfsniveau en privé-cloudservices.

In dezelfde maand introduceerde het bedrijf de 2U-NAS-apparaten RS3621RPxs en RS3621xs+ met 12 sleuven en het 3U-NAS-apparaat RS4021xs+ met 16 sleuven. Dit zijn Enterprise NAS-modellen met ingebouwde service-continuïteit voor data-intensieve toepassingen. Ze ondersteunen de Synology-oplossingen voor back-up, virtualisatieopslag, bewaking en werk op afstand.

Tot slot zijn sinds mei Synology HAT5300 SATA-HDD’s voor bedrijven verkrijgbaar als model van 16 TB, 12 TB en 8 TB en als uitbreiding voor bestaande Synology-systemen.

Impact Covid-19
Met dit portfolio wil Synology inspelen op de diverse trends die het bedrijf in de markt voor data-opslag ziet. Het meest impactvol voor huishoudens én organisaties is ongetwijfeld Covid-19, meent Wang. “Het heeft geleid tot een enorme groei van thuiswerken. Veel bedrijven zien de noodzaak om thuiswerkers op de thuislocatie te voorzien van extra opslagcapaciteit, zodat zij sneller toegang hebben tot bepaalde gegevens en zo beter kunnen werken en samenwerken.”

Synology heeft hierop ingespeeld met de file-service Synology Drive, waarmee gebruikers data eenvoudig en snel kunnen synchroniseren en delen, ongeacht waar de data staat – thuis of op een bedrijfs-NAS, op pc, mobiele toestellen en NAS-units. Maar ook een goede beveiliging is belangrijk, reden om via Snylogy Router gratis VPN-functionaliteiten ter beschikking te stellen. Zo kan een thuiswerker ook veilig data ontsluiten in het bedrijfsnetwerk.

Nieuwe cloudtrends
Ook op cloudgebied zijn er nieuwe trends. “Publieke cloud heeft voordelen, zoals eenvoudiger toegankelijkheid en makkelijker opschalen van opslagcapaciteit. Maar private clouds, onder meer NAS-gebaseerd, hebben weer voordelen op gebieden zoals data-privacy. Wij bieden nu behalve voor private clouds ook voor de publieke cloud NAS-diensten via Synology C2. Dit is momenteel de meest geïntegreerde en kosten-effectieve cloud storage oplossing voor Synology NAS-gebruikers.”

Tot slot ziet Wang de opkomst van edge-computing en -opslag als belangrijke trend om netwerken minder zwaar te belasten. Ook hier ziet Synology volgens Wang het belang om data delen en synchroniseren vanaf elke NAS-locatie net zo eenvoudig en snel te maken, of het nou centraal of aan de rand van een netwerk is.

Versnelling bestaande trends
In de Benelux ziet Weyts deze trends ook. Bestaande trends, benadrukt hij, die als gevolg van de coronacrisis in een hogere versnelling kwamen. Grote organisaties zijn volgens hem versneld aan het overgaan naar cloud-diensten van onder meer Microsoft en Google zodat werknemers hun werkplekken ongeacht de locatie op dezelfde wijze kunnen gebruiken. Een goede beveiliging wordt daarbij steeds belangrijker, voor cloud-diensten maar ook nog altijd voor de veelgebruikte on premise-oplossingen.

“De noodzaak van een kleine NAS-omgeving voor lokale opslag en back-up is met thuiswerken in belang aan het toenemen, mits goed geïntegreerd met werkplekomgevingen zoals Office 365. Beheerders kunnen zo zonder via een publieke cloud te hoeven werken afzonderlijke werknemers eenvoudiger bedienen. Daarnaast geeft het veel organisaties ook meer rust omdat ze weten dat zelfs bij de uitval van een cloud-platform belangrijke gegevens lokaal nog altijd toegankelijk zijn.”

Het gebruik van hybride cloud voor opslag en backup heeft in Nederland ook een grote vlucht genomen. “Je ziet dat vooral belangrijke of meest gebruikte data behalve in de cloud ook op lokale NAS-omgevingen wordt opgeslagen. De publieke cloud wordt dan gebruikt voor de bulk aan data. Via een oplossing zoals Synology C2 wordt er dan zorg voor gedragen dat de data overal up to date is.
Zo beschikken organisaties over de snelheid van een lokale NAS, zonder de noodzaak van een NAS-omgeving voor al hun data.”

Totaalpakket
Hoewel er genoeg partijen zijn die onderdelen van een NAS-omgeving aanbieden, heeft Synology volgens Weyts als voordeel dat het een totaalpakket biedt. Van hardware (rackstations, drives) en systemen tot en met toepassingen zoals C2 en Drive om elke NAS-omgeving (on premise, private cloud, publieke cloud) naadloos met elkaar te verbinden.

Daar komt het eigen besturingssysteem – DiskStation Manager bij –intuïtief en makkelijk te configureren. Dat bespaart IT-beheerders en andere IT’ers tijd en energie die ze aan belangrijkere taken kunnen besteden. En Synology komt als een ‘all-in a box’ aanbod. Geen aparte licenties voor software die op de hardware draait, dus geen verrassingen en verborgen extra kosten. Maar ook één point of contact’ voor elke vraag.

Deze USP’s richting eindgebruikers gelden ook richting het kanaal. Weyts: “We investeren veel tijd en energie in een duurzame relatie met kanaalpartners. Zij kennen de eindklant als geen ander. Om die goed te kunnen bedienen, hebben partners ook behoeften en vragen. Wij hebben regelmatig contact met hen hierover. Om ons portfolio te updaten, om partners van juiste trainingen en certificeringen te voorzien, of advies op gebieden als pre-sales. Maar ook doen we gezamenlijke gesprekken met eindklanten, iets dat zich voor ons allebei uitbetaald in meer omzet.”

Breed bereik portfolio
Wang benadrukt dat het portfolio van Synology inmiddels reikt van de consument tot enterpises. Op dat laatste gebied kunnen oplossingen van het bedrijf ook als geïntegreerde componenten ingezet worden voor grotere oplossingen, zoals opslag voor video’s van beveiligingscamera’s.

“We hebben stappen gezet om complete opslagsystemen te leveren aan grotere organisaties, zoals met de introductie van een range hard drives. Verder hebben we ons besturingssysteem vernieuwd om de capaciteit van deze opslagsystemen te optimaliseren al naar gelang de behoeften van een enterpriseklant. Daarmee willen we via onze partners aan eindklanten de boodschap overbrengen dat Synology er al lang niet meer alleen is voor prosumers, maar elk soort organisatie kan bedienen. We zijn een betrouwbare partner voor mkb, midmarket én enterprises.”

Voor grotere bedrijven merkt Weyts dat de service en ontzorging rondom opslagsystemen heel belangrijk zijn. Op dit gebied heeft Synology daarom 3- of 5-jarige servicecontracten ontworpen. Een service partner levert namens Synology ‘next business day’ of ‘24/7 service’. “Zo zorgen we ervoor dat ook enterprise-klanten zich nergens zorgen over hoeven te maken als het gaat om uitrol, beheer en onderhoud.”

Auteur: Martijn Kregting

Terug naar nieuws overzicht
Hardware