Trajectvlucht met medische drone vanaf Meppel

26-05-2021 | door: Witold Kepinski
Deel dit artikel:

Trajectvlucht met medische drone vanaf Meppel

Na de eerste testvluchten in 2020, zijn de eerste trajectvluchten uitgevoerd met de medische drone tussen Meppel en Zwolle. Het is voor het eerst in Nederland dat een medische drone buiten zicht (BVLOS=beyond visual line of sight) over zo’n lange afstand vliegt boven dunbevolkt gebied.

Tussen locaties Isala ziekenhuis Meppel en Zwolle zijn er de komende maanden trajectvluchten voor medisch spoedtransport per drone. De vliegoperatie wordt uitgevoerd door de ANWB, die voor deze vluchten een ontheffing van de Inspectie Leefomgeving en Transport heeft verkregen.

Afstand van 16 kilometer
De eerste lange afstandsvlucht was voor de dronepiloten een bijzonder moment en alles verliep vlekkeloos. Er is een aantal keer heen en weer gevlogen over een afstand van 16 kilometer tussen Meppel en Zwolle. De drone, zonder medische goederen, vloog tussen het Isala ziekenhuis nieuwbouw Meppel en een weiland ten Noorden van Zwolle. In de toekomst moet de drone rechtstreeks vliegen tussen de Isala-locaties Meppel en Zwolle.

Ambitie
De inzet van medische drones sluit aan bij de ambitie van Isala om de zorg continu te verbeteren. Vervoer per drone is in spoedsituaties een perfecte oplossing. Ook kan meer complexere of minder voorkomende bloedonderzoeken concentreren op één locatie efficiënter zijn.

Onderzoek medisch dronetransport
De ontwikkeling rondom de inzet van drones voor medisch transport is in volle gang. Met het project Medical Drone Services onderzoeken partners PostNL, ANWB, Erasmus MC, Isala, Sanquin, Certe, Avy en KPN medisch spoedtransport per drone. Ook in andere landen wordt momenteel volop geëxperimenteerd met dronevervoer tussen ziekenhuizen. De snelheid van dronetransport moet de zorg en service naar de patiënt verbeteren. De komende drie jaar wordt onderzocht hoe er veilig en betrouwbaar gevlogen kan worden.

Terug naar nieuws overzicht