Wouter Hoeffnagel - 27 mei 2021

Android-malware verstopt in track and trace-apps maakt slachtoffers in Nederland

Android-malware verstopt in track and trace-apps maakt slachtoffers in Nederland image

De politie waarschuwt voor sms'jes die mensen oproepen apps te installeren om postpakketten te volgen. De apps zijn niet van een bezorgdienst, maar juist van criminelen die wachtwoorden en bankinformatie proberen te stelen.

Naast de politie waarschuwt onder meer ook Fraudehelpdesk, verschillende banken en KPN voor de zogeheten smishing-campagne. Smishing is een vorm van phishing via sms. Bij deze specifieke campagne ontvangen gebruikers een sms-bericht uit naam van een koeriersdienst, waarin wordt gemeld dat een pakket klaarligt in het sorteercentrum. De status van de link zou volgbaar zijn via een link. Zodra deze link wordt geopend wordt een verzoek getoond om track-and-trace app te downloaden. Deze app bevat malware.

De sms-berichten worden verstuurd in verschillende varianten en talen. De politie adviseert dergelijke sms-berichten direct te verwijderen en wijst erop dat officiële apps beschikbaar zijn in de Play Store. Fraudehelpdesk adviseert linkjes van afzenders die gebruikers niet kennen of vertrouwen nooit te openen. Gebruikers kunnen deze melden bij Fraudehelpdesk en vervolgens verwijderen uit de inbox. Indien gebruikers toch op de link hebben geklikt adviseert Fraudehelpdesk zo snel mogelijk contact op te nemen met de provider en telefoonaanbieder om verdere schade te voorkomen.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!