Wouter Hoeffnagel - 28 mei 2021

EPDS onderzoekt of EU-contracten met AWS en Microsoft aan wetgeving voldoen

EPDS onderzoekt of EU-contracten met AWS en Microsoft aan wetgeving voldoen image

De European Data Protection Supervisor (EDPS) onderzoekt contracten die Amazon en Microsoft met Europese instellingen. Onderzocht wordt of de contracten na het ongeldig verklaren van de Privacy Shield-overeenkomst nog steeds aan de Europese wetgeving voldoen.

Het gaat om een tweetal onderzoeken. Een onderzoek is gericht op het gebruik van clouddiensten van zowel Amazon Web Services als Microsoft. Het tweede onderzoek richt zich op het gebruik van Microsoft Office 365 door de Europese Commissie.

Privacy Shield ongeldig verklaard

Aanleiding voor de onderzoeken is een uitspraak van het Europees Hof van Justitie in juli 2020, waarmee het Privacy Shield ongeldig werd verklaard. Dit verdrag regelde datauitwisseling tussen de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS). De rechter oordeelde toen dat gegevens van Europeanen in de VS minder goed beschermd zijn dan in de EU.

De contracten die nu worden onderzocht zijn voor deze uitspraak opgesteld. Zowel AWS als Microsoft lieten na de uitspraak al weten hun databeleid te wijzigen. De EPDS stelt echter dat de kans bestaat dat deze maatregelen niet voldoende zijn om de contracten te laten voldoen aan de Europese privacywetgeving. De onderzoeken die de toezichthouder nu start moeten hier een beter beeld van geven.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!