Kunnen verschillende (soorten) partners in dezelfde ‘cloud zandbak’ spelen?

Kenneth del Rio van Heese, VMware

01-06-2021
Deel dit artikel:

Kunnen verschillende (soorten) partners in dezelfde ‘cloud zandbak’ spelen?

Bedrijven hebben grote behoefte hun applicatieportfolio’s te moderniseren. Waarom? Omdat ze weten dat dit de enige manier is om de ervaringen te kunnen leveren die werknemers en klanten verwachten. Daarnaast kunnen ze van de voordelen op het gebied van productiviteit en van financiële voordelen profiteren.

De cloud is voor veel bedrijven dé manier om applicaties te moderniseren, maar er is niet slechts één cloud. Verschillende marktsectoren en regio’s hebben verschillende wetgeving en vereisten rondom data, waardoor het beheren van één route naar de cloud lastiger wordt. Daar komt nog bij dat niet alle public clouds goed samenwerken. Dus hoe kunnen bedrijven multi-clouds gebruiken én de complexiteit van de cloud beheren als het voor velen draait om het behalen van een bedrijfsdoel door de snelle ontwikkeling van en toegang tot de app zelf?

Het antwoord vinden we voor een groot gedeelte in samenwerkingsverbanden die bedrijven met externe partners hebben. Sommige grote bedrijven hebben interne teams die verantwoordelijk zijn voor het beheer van hun clouds. Maar vele anderen – die geen uitgebreide kennis hebben van de cloud en/of internationale datasoevereiniteit of regelgeving – vertrouwen op partners om succesvol te zijn op het gebied van cloudgebruik.

Dit is precies wat Tim Mullan, IT Transformation Lead bij Gloucestershire Hospitals NHS zegt over de onschatbare waarde van partners bij het realiseren van hun ambities. “We waren afhankelijk van onze lokale partner om de ervaring en lokale expertise te bieden die ons in staat stelde om voortgang te boeken. De mensen werden onderdeel van ons eigen interne team.” Dit is een mooi voorbeeld van het werk dat partners doen en de werklast die ze verminderen. Ze zijn ‘de virtuele CIO’ geworden die helpt bij het nemen van beslissingen, bij de planning en resourcing van een enterprise cloud-strategie.

Nu de cloudmarkt steeds mondialer wordt en public cloud hyperscalers de overhand krijgen, rijst de vraag of alle cloudpartners zich wel in hetzelfde speelveld kunnen begeven.

Complexiteit wegnemen

IT-leiders verwachten dat het aantal verschillende cloudomgevingen - private, public en edge - dat ze gebruiken om applicaties te beheren, bouwen en uitvoeren in de komende drie jaar met 55% zal toenemen (van 5,6 nu naar 8,3 in 2023). Meer clouds, meer complexiteit.

Dit weerspiegelt wat Alexander de Wit, Directeur bij RedLogic zegt: “Zodra het aantal cloudomgevingen toeneemt neemt ook de complexiteit van het beheer exponentieel toe. Juist voor de integratie van deze verschillende clouds zoeken bedrijven ondersteuning van gespecialiseerde partners zoals RedLogic. Alleen door een solide ontwerp vooraf en verregaande integratie tussen de verschillende cloudomgevingen kunnen alle financiële voordelen van de cloud worden benut.”

Veel bedrijven hebben complexe IT-omgevingen doordat het IT-servicemanagement een bedrijf ondersteunde dat constant aan verandering onderhevig was. Hetzelfde geldt voor de cloud. Door de jaren heen is er een verschuiving te zien van niet door IT beheerde BU-investeringen in de cloud naar gecentraliseerde cloudbeheerfuncties – waaronder cloudbeveiliging en -beheer. Deze functies en de mensen en vaardigheden zijn moeilijk te vinden en te trainen en bovendien zijn ze schaars. De hyperscale clouds doen het allemaal anders en er zijn verschillende oplossingen voor cloudbeheer aan toegevoegd.

De meeste bedrijven hebben nu enige controle over hun cloud gekregen door een catalogus met ‘goedgekeurde clouddiensten’ aan te bieden. Dit heeft echter in feite een beperking opgeleverd voor het potentieel dat de cloud te bieden heeft. Voor gebruikers is het erg frustrerend als ze weten wat ze nodig hebben, maar ze geen toestemming hebben om het te gebruiken, omdat het niet ondersteund wordt door IT.

Partners en specialisten in cloudoplossingen en -diensten zijn de experts binnen hun vakgebied en zijn essentieel om de diensten te leveren die klanten nodig hebben. Zij helpen hen om de complexiteit en de waarde die de cloud oplevert te beheren. Ze zijn ook de aangewezen personen om hen te helpen hun weg te vinden binnen de wetten op het gebied van datasoevereiniteit, het beheren van de bedrijfskosten en het selecteren van de clouds en de cloudmix die nodig is voor app-modernisering.

De evolutie van de partner

Partners die zich constant blijven ontwikkelen zijn als beste in staat om de cloud te leveren. Zij hebben strategieën ontwikkeld om samen te werken met andere partners zodat ze een completer portfolio hebben en hun klanten nog meer kunnen bieden. Dit is een evolutie als reactie op een behoefte in de markt: partners waren op zoek naar nieuwe inkomstenbronnen voor het leveren van die essentiële beheerde en professionele services, terwijl ze tegelijkertijd de cloudbehoeften van hun klanten ondersteunden.

Deze zogenaamde Partner Solution Specialists bieden vele voordelen. Ze bieden klanten een keuze die ze voorheen niet hadden; de mogelijkheid om hun clouds op één uniform cloudplatform te laten draaien inclusief consistent beheer; advies over de optimale clouds om workloads uit te voeren en te verplaatsen; ondersteuning om datasets te migreren naar SaaS- of Paas-oplossingen en nog veel meer. Veel cloudpartners hebben ook speciale expertise in bijvoorbeeld datamanagement, big data, AI of specialisten in verticals. Deze partners, ongeacht hun grootte en schaal, bieden bedrijven één operationele en ondersteunende cloudomgeving die ze niet zouden kunnen krijgen via hyperscalers. Van deskundig advies tot ondersteuning van de on-premise diensten van het bedrijf en de oplossingen en diensten die hier weer bovenop draaien. Dit is een enorm voordeel voor veel bedrijven.

Maar dit is ook de plek waar de werelden van de hyperscalers en de partners in de ogen van de klant met elkaar in botsing komen. Hyperscale clouds, van AWS tot Azure, zijn belangrijk voor partners om aan hun cloudmix toe te voegen en voor klanten om te gebruiken vanwege hun grote aanbod en automatisering. Deze keuze is van cruciaal belang geworden in de cloudmix. Om bijvoorbeeld de vrijheid te hebben om een cloud te selecteren inclusief datawetgeving, compliance en die je kan vertellen waar jouw workload wordt uitgevoerd, wat al dan niet een hyperscale endpoint kan zijn. Maar dit is ook de plek waar clouds niet altijd goed samenwerken, met uitdagingen bij het migreren van workloads of de omkeerbaarheid van workloads, zonder bijvoorbeeld refactoring of re-platforming.

De opkomst van de universele ‘cloud zandbak’ waar iedereen in kan spelen

Daarom zijn we er sterk van overtuigd dat één cloudplatform, in staat om workloads in en uit elke public cloud uit te voeren via hetzelfde platform, zonder enige herstructurering en met dezelfde consistentie – van operations tot beveiliging en beheer – de kern is van een ideale multi-cloudinfrastructuur. En dus ook van de toolkit van een partner.

Simpel gezegd: het biedt keuze. Partners kunnen de juiste clouds selecteren voor de workloads van een bedrijf en de klant heeft een keuze. De meest geschikte cloud, zonder lock-in. Een perfecte manier om alle waardevolle oplossingen en diensten toe te voegen en verder uit te bouwen. Eén universele ‘cloud zandbak’ waar alle partners samen kunnen werken en het kunnen helpen het volledige potentieel voor klanten te realiseren.

Deze samenkomst van de juiste expertise, op het juiste moment, met de juiste technologie, ondersteund door dat cloudplatform is waar partnerships het meeste opleveren voor klanten.

Een partner voor het leven, niet alleen voor de cloud

Bedrijven willen een snellere time-to-market voor nieuwe producten, verhoogde werknemersproductiviteit en middelen vrijmaken om nieuwe producten te kunnen leveren. Dit kunnen ze niet alleen. Ze hebben een partner nodig die de applicaties via elke cloud kan leveren, evenals geweldige diensten en advies.

Partners die investeren in en begrijpen hoe ze gebruik kunnen maken van een cloudplatform voor apps en services, hebben de beste uitgangspositie. Zij kunnen bedrijven alles bieden wat ze nodig hebben, waardoor klanten zich kunnen concentreren op hun eigen zakelijke doelen.

In eerste instantie zullen sommige bedrijven opzien tegen de weg naar applicatiemodernisering via cloud(s). Partners zijn er om ervoor te zorgen dat dit niet het geval is. Partners kunnen concurreren in dezelfde cloudservice-zandbak, ongeacht het land of de grootte, maar alleen als ze één gemeenschappelijk cloudplatform delen.

Door: Kenneth del Rio van Heese (foto), Director Channel VMware Benelux

Terug naar nieuws overzicht
Cloud