Redactie - 02 juni 2021

Capgemini en Orange vormen een Franse hyperscale cloud

Capgemini en Orange vormen een Franse hyperscale cloud image

Capgemini en Orange hebben een plan aangekondigd om een nieuw bedrijf op te richten met de naam "Bleu", dat van plan is een "Cloud de Confiance"-dienst aan te bieden die zal voldoen aan de soevereiniteitsvereisten van de Franse staat, overheidsdiensten en kritieke infrastructuurbedrijven met unieke behoeften op het gebied van privacy, beveiliging en veerkracht, zoals bepaald door de Franse staat.

Bleu streeft ernaar zijn klanten een onafhankelijk, vertrouwd cloudplatform te bieden met een brede catalogus van digitale oplossingen en geavanceerde samenwerkingstools. De samenwerking is een belangrijke stap voorwaarts in het versnellen van de digitale transformatie van Frankrijk zo melden betrokken partijen.

Dit project combineert de expertise van Capgemini en Orange - twee Franse wereldwijde digitale bedrijven - die samenwerken met Microsoft, om een Franse cloudserviceprovider te creëren die voldoet aan de unieke behoeften van een specifieke reeks organisaties. Bleu zal zijn oplossingen aanbieden aan Vital Importance Operators (OIV's) en Essential Service Operators (OSE's), de Franse staat, overheidsinstanties, ziekenhuizen en regionale autoriteiten wiens gevoelige gegevens en werklast een "Cloud de Confiance" -platform vereisen dat is afgestemd op hun behoeften. Bleu zal de veilige cloudtechnologie van Microsoft aanbieden, inclusief de moderne samenwerkings- en productiviteitsoplossingen van Microsoft 365 en de services die beschikbaar zijn op het Microsoft Azure-cloudplatform, geleverd via een onafhankelijke omgeving, om ervoor te zorgen dat klanten profiteren van het breedste scala van de nieuwste technologische innovaties.

Franse hyperscale cloud, volledig onder Franse en Europese jurisdicties
Bleu zal worden onderworpen aan de belangrijkste vereisten met betrekking tot gevoelige gegevens om ervoor te zorgen dat aan de unieke behoeften van zijn Franse klanten wordt voldaan. Ten eerste omvatten deze het bieden van immuniteit tegen alle extraterritoriale wetgeving en economische onafhankelijkheid - Capgemini en Orange zullen de grootste investeerders in Bleu zijn. Ten tweede zijn deze afhankelijk van het voldoen aan de vereisten voor gegevensoverdracht en het garanderen van volledige controle over cloudgebaseerde applicaties vanuit een geïsoleerde infrastructuur die gebruikmaakt van datacenters in Frankrijk. Deze datacenters zullen daarom strikt gescheiden zijn van de wereldwijde datacenterinfrastructuur van Microsoft, wat operationele autonomie garandeert. Daarnaast zal Bleu volledig worden geëxploiteerd door eigen medewerkers in Frankrijk. De diensten die Bleu zal leveren, moeten dus door de overheid worden erkend als een "Cloud de Confiance"-aanbieding, aangezien ze voldoen aan alle vereisten die nodig zijn om het SecNumCloud-label te ontvangen door het Nationaal Agentschap voor Beveiliging van Informatiesystemen (ANSSI), evenals wettelijke vereisten die nodig zijn om zijn status als ”Cloud de Confiance”-operator te bevestigen. Bovendien zou Bleu in de toekomst complementaire partners kunnen integreren.

Bleu zal zich uiteindelijk ook aansluiten bij het Gaia-X-initiatief, waar Orange en Capgemini lid van zijn, om de opkomst van soevereine oplossingen op Europees niveau te ondersteunen en bij te dragen aan de ontwikkeling van dit ecosysteem.

Aiman Ezzat, CEO van Capgemini: “Als strategische partner van onze klanten is Capgemini gericht op het bouwen van de diensten die ze nodig hebben, gebaseerd op toonaangevende technologieën en de hoogste normen. De oprichting van een "Cloud de Confiance" voor Frankrijk biedt de Franse staat en kritieke infrastructuurorganisaties de vele voordelen van flexibele cloudservices op een beveiligd platform. Dit is het juiste moment om dit project te lanceren, dat profiteert van een sterke politieke wil en zeer geavanceerde technologieën. We zijn verheugd om met Orange samen te werken aan dit baanbrekende project.”

Stéphane Richard, voorzitter en CEO van Orange: “Deze 'Cloud de Confiance' voorziet in een groeiende behoefte in de digitale wereld. De Franse staat heeft dit onlangs benadrukt bij het definiëren van hun 'cloud au centre'-beleid en het uiteenzetten van de vereiste normen met betrekking tot gegevensbescherming en soevereiniteit. Orange, als vertrouwde partner voor de digitale transformatie van bedrijven, exploiteert, integreert en beheert een reeks vertrouwde infrastructuurdiensten voor zijn klanten, of dit nu openbare of particuliere entiteiten zijn. We zijn verheugd om samen te werken met Capgemini om een vertrouwde cloudoplossing te creëren voor onze bestaande en toekomstige BtoB-klanten en publieke organisaties die een breed scala aan diensten zullen leveren, en met name Microsoft 365, vanuit een soevereine infrastructuur.”

“Het opzetten van een nieuwe 'Cloud de Confiance'-service, die door de Franse autoriteiten moet worden erkend, via een bedrijf dat is opgericht en wordt geleid door Capgemini en Orange, zal de digitale transformatie van Frankrijk helpen versnellen en zal voldoen aan de normen die door de Franse regering zijn vastgelegd in haar nationale beleid, ", zegt Jean-Philippe Courtois, EVP en President van Microsoft Global Sales, Marketing and Operations. "Deze aankondiging zal bijdragen aan de economische groei van Frankrijk, het nationale ecosysteem van technologie- en dienstenpartners ten goede komen en het succes van het land op lange termijn ondersteunen."

In het kader van de nieuwe cloudstrategie die door de Franse regering is aangekondigd , heeft het Franse nationale agentschap voor de beveiliging van informatiesystemen (ANSSI) dit project verwelkomd in het licht van de vereisten op het gebied van veiligheid en soevereiniteit.

In een reactie op deze aankondiging zei Guillaume Poupard, directeur-generaal van ANSSI: “In lijn met de nationale cloudstrategie van Frankrijk die op 17 mei door de regering is uitgestippeld, moeten cloudaanbiedingen uitmuntendheid bereiken in zowel prestaties als betrouwbaarheid. Aan beveiligingscriteria moet op elk niveau worden voldaan, of deze nu technisch, operationeel of wettelijk zijn, en dit is wat ANSSI wil certificeren via het SecNumCloud-label. De algemene ambitie is om gebruikers in staat te stellen te profiteren van de beste technologieën die worden beheerd door vertrouwde spelers binnen een exclusief Europees wettelijk kader en dat deze diensten onfeilbare beveiliging bieden. Met dit in gedachten verwelkomt ANSSI dit ambitieuze project dat aan deze eisen voldoet enthousiast.”

Nadere details zullen te zijner tijd bekend worden gemaakt na de afronding van de overeenkomsten tussen de partijen en het verkrijgen van de benodigde autorisaties van de relevante autoriteiten van dit project.

Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024 Trend Micro BW BN week 10-11-13-14-2024
Copaco | BW 25 maart tm 31 maart 2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!