Wouter Hoeffnagel - 04 juni 2021

Nrc.nl door Google op zwarte lijst voor adverteerders geplaatst

Nrc.nl door Google op zwarte lijst voor adverteerders geplaatst image

Nrc.nl is door Google jarenlang op een zwarte lijst voor adverteerders geplaatst. De vermelding is in februari ontdekt en leidde ertoe dat nrc.nl geen advertenties mocht plaatsen via het systeem van Google. Algemeen-directeur van NRC Media Dominic Stas wijst erop dat de meeste adverteerders juist van dit systeem gebruik maken.

NRC Media meldt na ontdekking van de blokkade bij Google te achterhalen wat er aan de hand was. Pas na lang aandringen zou een medewerker van Google in mei hebben aangegeven dat nrc.nl op een zwarte lijst is geplaatst. Dit aangezien de website vaak teksten publiceert 'die betrekking hebben op dood, extremisme en geweld'. Dit zijn onderwerpen waarbij volgens de interne regels van Google niet geadverteerd mag worden.

De blokkade lijkt inmiddels door Google te zijn opgeheven. "Wij hebben de indruk dat het probleem is opgelost”, zegt een woordvoerder tegen NRC. "Maar dat moet nog door NRC bevestigd worden." Stas houdt nog een slag om de arm en is pas tevreden als Google ook op de langere termijn geen barrière meer opwerpt voor advertenties op nrc.nl.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!