Kapittaalinjectie voor AI-gedreven transactiemonitoring startup Sentinels

07-06-2021 | door: Redactie
Deel dit artikel:

Kapittaalinjectie voor AI-gedreven transactiemonitoring startup Sentinels

Het Nederlandse kunstmatige-intelligentiebedrijf Sentinels heeft 5,7 miljoen euro opgehaald in een seed-financieringsronde geleid door INKEF Capital, aangevuld met strategische angel-investeerders waaronder leden van het founding team van Adyen. De startup heeft tot nu toe in totaal 8,4 miljoen euro opgehaald.

Sentinels ondersteunt fintechs met een AI-gedreven transactiemonitoring systeem waardoor repetitieve taken en werkdruk worden verminderd. Het systeem wordt onder andere gebruikt door online betalingsverwerker en unicorn Mollie. Sentinels werd opgericht als reactie op de toenemende druk van toezichthouders op fintechs en traditionele financiële instellingen. Wet- en regelgeving dwingt hen om het witwassen van geld en andere illegale activiteiten die via hun platformen gaan hard aan te pakken.

Sentinels zal deze financiering gebruiken om het product verder uit te bouwen en zijn activiteiten uit te breiden naar het Verenigd Koninkrijk en Oost-Europa. Naast INKEF Capital investeren ook leden van het founding team van Adyen waaronder de voormalige Executive Vice President Global Sales Thijn Lamers en voormalig Head of Growth Maikel Lobbezoo.

Het in Nederland gevestigde Sentinels werd 18 maanden geleden gelanceerd door Joost van Houten en is een spin-out van Slimmer AI, een Europese B2B AI-venture studio die bedrijven bouwt die AI gebruiken om markten te disrupten. Naast Mollie telt het Amsterdamse bedrijf ook Terrapay, Online Payment Platform, Ginger Payments en ManoBank tot zijn klanten.

In tegenstelling tot legacy compliance-technologie, start Sentinels met het analyseren van interne datasilo's en vult deze aan met externe bronnen - zoals negatieve mediaberichten, sanctielijsten en websites van verkopers - om zo een rijke context te creëren. Business rules, machine learning-modellen en netwerkanalyse filteren er vervolgens de echt verdachte gevallen uit. Een slimme workflow helpt daarnaast om repetitieve taken te automatiseren en betere beslissingen te nemen. Het volledige compliance-proces wordt door Sentinels vereenvoudigd tot één API.

Joost van Houten, oprichter en CEO van Sentinels: "In minder dan vijf jaar hebben talloze bedrijven de compliance-markt betreden en zagen we een toename van tien keer het aantal compliance-medewerkers - en toch blijft het witwassen van geld een grote uitdaging voor financiële instellingen.”

“Het grote probleem is dat legacy technologie steeds meer uit de pas loopt met de behoeften van fintechs en andere snelgroeiende instellingen. Buitensporig veel meldingen en een onaanvaardbaar hoog aantal valse alarmen zetten onnodig druk op bedrijven die zich op groei zouden moeten richten, in plaats van zich bezig te houden met tijdrovende compliance administratie.”

“Ons doel is om financiële instellingen inzicht te geven in wie hun klanten werkelijk zijn en hoe ze zich gedragen - niet alleen om risico's te begrijpen, maar ook om hen beter van dienst te kunnen zijn. We zijn verheugd dat we als gevolg van deze financieringsronde zijn gebruik kunnen maken van de kennis, het netwerk en de expertise van INKEF en verschillende belangrijke leden uit het founding team van Adyen.”

Kyang Yung, INKEF Capital: “Sentinels trok onze aandacht door hun indrukwekkende tractie in de markt; met name het vermogen van Sentinels om kleine en grote fintechs, evenals meer traditionele banken, te overtuigen van de noodzaak van verandering. Ik kom zelf uit de betalingssector en zie een enorme kansen in de markt voor Sentinels.”

Terug naar nieuws overzicht
Software