Redactie - 07 juni 2021

Bing toont in meerdere landen foto van Tank Man niet in zoekresultaten

Bing toont in meerdere landen foto van Tank Man niet in zoekresultaten image

De foto van de 'Tank Man', een demonstrant die door op de weg gaat staan een colonne tanks tegenhoudt op het Tiananmenplein in Peking, was vrijdag 4 juni plotseling verdwenen uit de resultaten van Microsoft's zoekmachine Bing. De timing is opvallend; zaterdag 5 juni is het 32 jaar geleden dat de foto werd genomen.

Een woordvoerder van Microsoft spreekt in een reactie richting Amerikaanse media over een menselijke fout. De foto in kwestie is in juni 1989 door de Amerikaanse fotograaf Charlie Cole genomen. De afbeelding toont een man in een wit hemd, die een colonne tanks tegenhoudt op het plein. De foto is wereldwijd bekend, maar in China door censuur relatief onbekend.

Opvallend is dat de foto van Tank Man niet alleen in China niet vindbaar was via zoekmachine Bing, maar ook in andere landen. Onder meer uit Duitsland, Frankrijk, Singapore, de Verenigde Staten (VS) en Zwitserland zijn hiervan meldingen binnengekomen, melden onder meer Reuters. Ook partners die gebruik maken van de zoekresultaten van Bing, zoals AOL, DuckDuckGo en Yahoo, toonden de foto in kwestie evenens niet.

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!