Redactie - 08 juni 2021

Hoe beheer je eenvoudig meerdere websites?

Hoe beheer je eenvoudig meerdere websites? image

Een website beheren is tegenwoordig zo eenvoudig geworden, dat vrijwel iedereen het kan. Bij de meeste hostingproviders kun je tegenwoordig als klant vrijwel alle instellingen zelf beheren. Je moet natuurlijk wel weten hoe dat werkt, maar vervolgens weerhoudt niets je ervan om aan de slag te gaan.

Heb je echter meerdere websites in de lucht, dan is het zinvol om je af te vragen of je het beheer ervan efficiënter kunt opzetten. Vooral wanneer je de webhosting voor de betreffende sites bij hetzelfde bedrijf hebt ondergebracht, zijn er interessante mogelijkheden.

Meerdere domeinen op dezelfde webserver

Het uitgangspunt voor veel ondernemers is dat ze een hostingpakket koppelen aan een domeinnaam. Komt er een tweede website bij, dan wordt daarvoor veelal ook een tweede hostingpakket afgenomen. Als je er goed over gaat nadenken, is dat natuurlijk helemaal niet zo vanzelfsprekend. Je koopt immers ook geen tweede koelkast, omdat je twee flessen melk wilt bewaren. Weliswaar is deze vergelijking wat kort door de bocht, maar het gaat even om de beeldvorming. Je kunt meerdere domeinen op dezelfde server beheren. Wanneer de achterliggende websites in Wordpress zijn gemaakt, kun je ze zelfs vanaf één plek beheren! Hiervoor heb je een plug-in nodig, die Wordpress Multisite heet.

Nadelen

Het klinkt natuurlijk als superhandig om alle websites vanuit hetzelfde account te beheren. Bedenk hierbij echter wel dat er ook nadelen aan deze werkwijze kleven. Bij Wordpress maak je gebruik van thema’s, die het uiterlijk van de website bepalen. Niet alle thema’s werken op dezelfde manier en dus kun je tegen conflicterende situaties aanlopen. Ook is deze werkwijze niet geschikt wanneer je voor een website een eigen database nodig hebt. Het principe van Wordpress Multisite is namelijk gebaseerd op slechts één database, waarbinnen tabellen worden aangemaakt. Elke website gebruikt zijn eigen tabellen, maar alles zit dus in één bestand. Dat impliceert ook een hogere foutgevoeligheid. Maak je een foutje, dan zal dat direct consequenties hebben voor alle websites die aan het systeem gekoppeld zijn.

Minder administratieve handelingen

Een groot voordeel van het werken binnen één account voor meerdere websites is dat je veel minder administratieve rompslomp hebt. Gewoonlijk moet je voor elk domein Wordpress apart installeren en ook alle thema’s en plug-ins apart beheren. Die moeten regelmatig bijgewerkt worden en al die handelingen zul je per domein opnieuw moeten uitvoeren. Met één installatie voor meerdere domeinen gaat dat veel sneller.

Door: Lequal

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!